Posjet i izjava

Đokić najavio energetski procvat istočne Hercegovine

Gospodarstvo / Flash | 11. 02. 2016. u 15:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je u srijedu da u predstojećoj fazi slijedi izgradnja energetskih objekata na području Hercegovine, gdje će vjetroelektrane imati instaliranu snagu od oko 100 megavata, ističući da se uporedo razvijaju i drugi energetski projekti.

Đokić je izjavio novinarima u Nevesinju da je jedan od veoma važnih projekata u Hercegovini izgradnja vjetroparka na području Trusine u općini Nevesinje, jer će značajno poboljšati elektroenergetski bilans Republike Srpske.

"Realizacijom ovog projekta osigurat će se da energetska politika Republike Srpske bude u skladu sa europskom u smislu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora", rekao je Đokić.

On je dodao da je ovaj projekat do sada vođen kvalitetno, te da će iduće godine većim dijelom biti završeni radovi i da će vjetroelektrane biti postavljene na lokacijama na kojima su ranija vršena istraživanja.

Đokić je napomenuo da je kvalitet vjetra na tom području, koji je i preduvjet za izgradnju ovakvog jednog objekta, za 25 posto bolji nego na području Zadra i Šibenika, što jasno govori da je riječ o perspektivnom i isplativom objektu.

"Sada je koncesionar, nakon određenih promjena u vlasničkoj strukturi, definitivno došao u poziciju da ima partnera koji je u stanju da realizira ovaj projekat", rekao je Đokić i naglasio da je Vlada Republike Srpske do sada pružala maksimalnu podršku da se ovaj projekat ostvari u okviru dinamike koju je konceseonar predvidio, što će činiti i ubuduće.

Đokić je rekao da će, osim projekta Trusina, "Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) realizirati još jedan projekat na području Berkovići - vjetroelektrana Hrgud od 48 megavata instalirane snage, te da je već u poodmakloj fazi priprema za takav projekat.

Govoreći o realizaciji bitnih energetskih projekata na području Hercegovine, Đokić je napomenuo da su Vlada i "Elektroprivreda Republike Srpske" posljednjih godina aktivirali projekat Hidroelektrane "Dabar" koji se sada nalazi u potpuno novoj fazi u odnosu na prethodna desetljeća.

Kao neke od aktivnosti koje su urađene u sklopu projekta u koji je
do sada investirano oko 30 milijuna maraka, Đokić je naveo gradnju oko 25 kilometara pristupnih cesta, objekat za izvorište vode koji će osigurati vodu tijekom izgradnje objekata, izgradnju pristupnih cesta svim važnim objektima.

On je naveo i postavljanje elektro-mreže za opskrbu strujom područja gdje će se izvoditi radovi, te izgradnju vodovoda u seoskom području kao jednu vrstu podrške lokalnom stanovništvu.

"Privodimo kraju postupak izbora izvođača za radove na tunelu, dužine oko 11 kilometara i riječ je o vrlo zahjevnom građevinskom projektu", rekao je Đokić i izrazio nadu da će domaće kompanije imati najpovoljnije ponude i da će dobiti takav posao, te dokazati svoju sposobnost da se mogu uhvatiti u koštac za veoma značajnim i velikim projektima.

Đokić je rekao da se u neke aktivnosti ne može brže ići dok se ne okonča spor u vezi sa ekološkom dozvolom, objavila je Srna.

"Mi imamo ekološku dozvolu, ali je ona u postupku revizije osporena i očekujemo da će se sudski proces o tom pitanju uskoro završiti kako bismo mogli nesmetano nastaviti radove na realizaciji projekta", rekao je Đokić i dodao da su se sve aktivnosti do sada provodile vlastitim sredstvima.

On je podsjetio da je ERS bila nositelj tog projekta, ali da je nakon određenih procjena odlučila da nositelj budu Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) koje su sposobne za to i koje imaju kadrove i sve druge preduvjete da ovaj projekat mogu voditi u narednim godinama i završiti.

Đokić je rekao da je u planu da u budućnosti u Hercegovini budu izgrađene još dvije elektrane, te da će se u narednom periodu intenzivno razgovarati i o projektu "Dubrovnik dva".

On je podsjetio da je potpisan i Memorandum o suradnji sa kineskom kompanijem o mogućnosti izgradnje Termoelektrane "Gacko 2", kao i Memoradum o razumijevanju sa prestižnom kineskom kompanijom u vidu podrške i njihovog uključivanju u projekat "Dabar" kada se uđe u sljedeću fazu njegove realizacije.

Đokić je ukazao da je Vlada Republike Srpske spremna da dodijeli koncesiju za projekat HE "Buk Bijela", naglašavajući da će i nju graditi ERS, a da je većinski nositelj realizacije projekta HE "Višegrad", prenijela je Srna.

"Odlučni smo da te aktivnosti počnemo ove godine. Situacija u vezi sa ovim projektom bit će drugačija sredinom godine i brojne priče da Vlada Republike Srpske nema namjeru tu ozbiljno graditi taj objekat bit će demantirane konkretnim koracima u njegovoj realizaciji", poručio je Đokić.

Kopirati
Drag cursor here to close