Pilot-projekt

Dok se Mostar hvali kantama, Sarajevo postavlja podzemne kontejnere

Gospodarstvo / Flash | 25. 04. 2016. u 06:55 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području općina Centar i Stari Grad uskoro bi trebalo početi postavljanje 20 podzemnih i polupodzemnih kontejnera. Kako je za Avaz rekao portparol poduzeća “Rad” Mirza Ramić, radi se o dugo najavljivanom projektu ugradnje modernih kontejnera u gradu prema uzoru na svjetske metropole. Kontejneri su već dopremljeni i samo se očekuju bageri na ulicama da ih počnu postavljati.

- Riječ je o pilot-projektu u dvije općine. Bit će postavljeno pet žutih kontejnera, namijenjenih za plastiku, metal i višeslojne materijale, pet plavih za papir, pet zelenih za staklo i pet crnih za miješani komunalni otpad. Cilj ovog projekta je razvijanje ekološke svijesti građana i smanjivanje otpada na gradskim deponijama - kazao je Ramić.

Dodaje da će se na ovaj način riješiti nekoliko problema. Jedan od problema koji će se riješiti jeste adekvatno odlaganje otpada u centru grada. Osim toga, brojne kese smeća psi lutalice više neće moći raznositi - kazao je Ramić.

Za nabavku podzemnih kontejnera firma “Ekopak” izdvojila je 50.000 KM. Uskoro se očekuje i nabavka specijalnog vozila za pražnjenje podzemnih kontejnera. To će sa 200.000 KM financirati Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture.

Kopirati
Drag cursor here to close