Neodgovorni političari?

Dogovor o IPA projektima ili gubite 96,8 mil. eura!

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2012. u 15:13 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večernji list kaže kako je u posjedu dokumenta koje je Fuele uputio bh. liderima o IPA procesima. Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele jasno je upozorio bosanskohercegovačke političke čelnike u Bruxellesu da bi BiH mogla ostati bez 96,8 milijuna eura iz IPA fondova za ovu godinu.

Na sastanku s bh. liderima Fuele je govorio o potrebi da BiH govori jednim glasom kada je u pitanju EU. Podsjetio je da dosadašnja praksa ukazuje da takvog nastupa nema, što za posljedicu ima i konkretne financijske gubitke.

"Konkretan primjer za to je kašnjenje kada je u pitanju sporazum o pomoći Europske unije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, uglavnom zbog činjenice da ključne prioritete i projekte nisu dogovorili svi sudionici i da ne postoji zajednička vizija o europskoj agendi. Proces IPA programiranja i provedba Privremenog sporazuma već su pokazali problem koordinacije u BiH, koji - ako se ne rješava kroz ugovor o učinkovitom EU mehanizmu koordinacije – riskira paralizu procesa europske integracije, upozorio je Fuele.

U tom kontekstu je izrazio strahovanje da bi BiH, zbog unutarnjeg nesuglasja, mogla propustiti rok do kojeg treba podnijeti EU nacrte projekata koje su dogovorili svi sudionici u BiH.

On je izrazio otvorenu zabrinutost da bi se mogao ponoviti vrlo problematičan IPA proces programiranja za 2011. godinu, kada je samo zahvaljujući intervencijama Europske komisije sporazum unutar BiH ipak postignut.

"Još uvijek ne postoji sporazum između vlasti u vašoj zemlji o IPA pomoći u nekim ključnim područjima kao što su promet i potpora pravosuđu. Približavamo se rokovima u procesu usvajanja programa IPA 2012. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina podnijeti visoko kvalitetne sažetke nacrta projekata dogovorenih od svih relevantnih sudionika do 13. srpnja", kazao je Fuele. ?

Otvoreno je europski povjerenik svoje bosanskohercegovačke sugovornike upozorio da postoji i ono što je nazvao “planom B“, što bi značilo da u slučaju da nema sporazuma o programu IPA 2012. proračun od 96,8 milijuna eura može biti prebačen na regionalni IPA program koji koristi više zemalja.?

"To je jedan drastičan primjer posljedica nedostatka unutarnje koordinacije. U interesu je vaše zemlje i Europske unije da se to riješi brzo i učinkovito", kazao je Fuele.

Jesu li i koliko ozbiljno sudionici bruxelleskog sastanka shvatili poruke europskog povjerenika za proširenje vidjet će se vrlo brzo.

Dogovor o projektima za financiranje iz IPA fondova bio bi znak da državne i entitetske vlasti u BiH, kao i stranački lideri, ubuduće namjeravaju doista jedinstveno nastupati prema Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close