Mladen Milanović

Dodikov 'tajkun' kupio komunalnu tvrtku u Ljubljani

Gospodarstvo / Flash | 12. 10. 2015. u 07:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija MG Mind iz Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj (BiH), u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Mladena Milanovića, kupila je Komunalno poduzeće Ljubljana (KPL) jer je između osam ponuđača ponudila najvišu cijenu od 7,9 milijuna eura. MG Mind se na dražbi održanoj krajem prošlog tjedna u Ljubljani, za kupnju ljubljanske tvrtke do kraja do kraja borio s Pomgradom iz Murske Sobote, rekao je RTV Sloveniji stečajni upravitelj Veljko Jan.

Medu ostalim natjecateljima KPL bili su Strabag, Nigrad, Jawd holding Ljubljana i tvrtka Minep. Komunalno poduzeće Ljubljana koji je na dražbi bilo još u rujnu prošle godine, kada nije bilo zanimanja za kupnju po cijeni od 6.240 000, 00 eura, jedna je od najvažnijih stavki u imovini propalog Cestovnog poduzeća Ljubljana (CPL).

Unosni ugovori u Ljubljani 

Tvrtka KPL ima koncesiju za zimsku službu i održavanja cesta na području Ljubljane, a dobila je veći broj građevinskih radova u glavnom gradu Slovenije gdje je investitor općina, uključujući i rekonstrukciju Trga Republike u Slovenskoj cesti. Prošle godine kompanija je zabilježila 23,5 milijuna eura neto prihoda od prodaje i više od milijuna eura neto dobiti. U proteklih pet godina KPL je u poslovima s ljubljanskom općinom ostvario čak 55 milijuna eura prihoda, što je gotovo pola ukupnih prihoda kompanije u tom razdoblju.

Kompanija KPL je prošle godine zbog, kako se navodi, ranijih kontraverznih odluka menadžmenta i CPL-ovog iscrpljivanja" postala insolventna, a od stečaja su je reprogramiranjem obveza spašavale banke i drugi vjerovnici, pokazuju godišnji izvještaji o poslovanju za prošlu godinu. Na sudu se još uvijek vodi postupak u vezi s mogućom ništavnošću odobrenja za oko četiri milijuna jamstava, što s kamatama sada iznosi oko sedam milijuna eura, između CPL-a i tvrtke Patera Ranka Mimovića,za plaćanje otkupnine nakon Mimovićevog preuzimanja.

S druge strane, i za poslovanje Mladena Milanovića, inače kako tvrde mediji u BiH, tajkuna blisko povezanog s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, vuku se dugi 'repovi'.

Pranje novca i presude

Naime, kompanija MG Mind koja je posljednjih nekoliko godina dobila poslove u RS nalazila se na tkz. crnoj listi Svjetske banke od 14. Kolovoza 2012. godine. Prema pisanju portala Klix.ba najveća svjetska financijska institucija stavila je MG Mind na cmu listu do kolovoza 2013. godine zbog sumnje u prijevaru i korupciju. Još jedna kompanija Mladena Milanoviča, Mrkonjić putevi, nalazila se na istom popisu Svjetske banke. MG Mind se također nalazio i na sličnim listama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Azijske razvojne banke,Interameričke banke za razvoj i Afričke razvojne banke.

Kada su mediji iz BiH Milanovića pitali o tim crnim listama, odgovorio je da je to sve zajedno bio običan nesporazum.

Milanovićeve kompanije su u nekoliko pravomoćnih presuda Suda BiH navedene kao subjekti preko kojih se prao novac, ali njihov vlasnik zbog toga nikada nije odgovarao. MG Mind bavi se održavanje cesta, iznajmljivanjem nekretnina i trgovinom, a Mladen Milanović je vlasnik i tržnice u Banja Luci koju je prije nekoliko godina platio oko 15 milijuna eura, prenosi Poslovni.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close