u opoziciji sumnjaju

Dodik tvrdi da pregovara o reprogramu duga RS-a

Gospodarstvo / Flash | 25. 06. 2017. u 13:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da se pregovora o reprogramu duga RS-a, ali nije precizirao s kojim financijskim institucijama.

U opoziciji u RS-u smatraju da je to trebalo uraditi i prije nekoliko godina, kako bi se tako smanjile velike rate koje se iz budžeta moraju platiti za otplatu kredita, a oslobodila bi se sredstva za druge potrebe.

'' To je jedini realan potez. PDP je stalno inzistirao da je potrebno uraditi restrukturiranje postojećih zaduženja, jer je nenormalno velika rata u budžetu po tom osnovu. Nemoguće je ispunjavati obveze iz proračuna, ako svaka druga marka ide za vraćanje kredita - ukazao je danas u izjavi novinarima u Banja Luci predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Smatra da aktualna vlada RS-a nema plan kako da reprogramira postojeće obaveze te da priče da se pregovara s mogućim partnerima za taj posao predstavljaju „kupovinu vremena“.

''Vlada RS-a je najodgovornija za stanje dužničkog ropstva u kojem se nalazi RS'', ukazao je Borenović i napomenuo da svako rješenje koje je dobro imat će podršku RS-a, ali sumnja u namjere Vlade RS, jer je, kako je naveo, odgovorna za negativno ekonomsko-socijalno stanje u RS-u.

''Onog momenta kada PDP preuzme Vladu RS to ćemo uraditi u roku od dva mjeseca'', naveo je Borenović.

I ministar financija RS-a Zoran Tegeltija je prošli tjedan kazao da Vlada RS-a vodi intenzivne pregovore oko restrukturiranja javnog duga.

Cilj je prepakirati jedan dio zaduženja RS-a, koji ima kraće razdoblje otplate, te dio kredita lokalnih zajednica.

''Iznos o kojem je proljetos na Jahorina biznis forumu govorio predsjednik RS-a Milorad Dodik je mnogo veći i on se ne može osigurati na domaćem financijskom tržištu. O tome se vrlo intenzivno pregovara i imamo načelne dogovore sa stanovišta rokova i iznosa. Nama je poteškoća što RS ima ograničenja sa stanovišta izlaženja na međunarodno financijsko tržište'', rekao je Tegeltija za banjalučki poslovni portal „capital“.

Kopirati
Drag cursor here to close