Vlada FBiH

Djelatnici Agencije za privatizaciju višestruko preplaćeni

Gospodarstvo / Flash | 23. 07. 2015. u 16:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH razmatrala je zahtjev Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH od 13. srpnja 2015. godine za rješavanje isplata naknada za članstvo u Upravnom odboru ove agencije.

Konstatirano je da je revizijom institucija u FBiH utvrđeno da direktor Agencije nije dostavio Vladi FBiH na suglasnost ugovore o naknadama za članove UO ove agencije.

Samoinicijativno su UO i direktor zaključili ugovore po kojima predsjedniku pripada naknada za rad od dvije prosječne plaće u FBiH, a članovima UO 80 posto od naknade predsjednika. Obzirom na posao koji obavljaju mišljenje je da su višestruko preplaćeni.

Nakon opomene Ureda za reviziju direktor Agencije je ugovor uputio vladi na davanje suglasnosti, te je donesen zaključak od 19. veljače 2015. godine kojim je dana suglasnost na ugovore prema kojima predsjedniku UO pripada pravo na naknadu od jedne prosječne plaće, a članovima UO 80 posto od naknade predsjednika. UO ove ugovore odbija potpisati i traži da im se i dalje isplaćuju naknade protivno suglasnosti Vlade.

Ovakvo ponašanje ocjenjeno je drskim, jer iako su protuzakonito isplaćivane ove naknade, nakon odluke Vlade, traže da se takva nezakonita praksa nastavi.

Zaključeno je da treba donijeti odluku o razrješenju članova UO u skladu sa članom 28. točka 2. Statuta Agencije radi kršenja odredbe člana 7. točka 3. Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, o čemu će se Vlada FBiH izjasniti na jednoj od narodnih sjednica.

Kopirati
Drag cursor here to close