BiH u problemima

''Divljanje'' dolara krivo za gašenje misija u New Yorku i Washingtonu

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2015. u 08:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla staviti lokot na vrata Stalne misije pri UN-u u New i Veleposlanstva u Washingtonu, čime bi umanjila svoj ionako nezavidan međunarodni položaj u svijetu.

Prema ekskluzivnim informacijama "Nezavisnih", situacija u ove dvije ključne misije za svaku priznatu diplomaciju već duže je gotovo nezavidna, a sve se dodatno zakompliciralo usporedo s "divljanjem" tečaja dolara. Kontinuirano smanjivanje proračuna Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i monetarni udari doveli su do toga da su pojedini, pogotovo nižerangirani službenici u New Yorku i Washingtonu, posljednjih mjeseci gotovo dovedeni u stanje socijalne potrebe.

Žurni dopisi

Zatvaranje, ili u blažoj varijanti potpuna blokada rada misija u ovoj moćnoj državi svijeta stoga je izvjesna mogućnost. Takav razvoj događaja nesumnjivo bi nanio ogromnu, nenadoknadivu štetu BiH i njenom međunarodnom ugledu, tim prije što se vanjski poslovi svake države u svijetu temelje na snažnom pozicioniranju u Americi, pišu Nezavisne.

O svemu su sjedište u Sarajevu prije nekoliko dana u dopisima alarmantnog karaktera izvijestile Mirsada Čolaković, stalna predstavnica BiH pri Misiji UN-a i Jadranka Negodić, veleposlanica BiH u Washingtonu.

Veleposlanica Čolaković podsjeća da je Stalna misija BiH pri UN-u u više navrata, a posljednji put 20. veljače ove godine, detaljno obrazložila situaciju u New Yorku u vezi sa tržištem stanova i cijenama zakupa stanova, navode Nezavisne novine.

"Nažalost, naša financijska situacija, koja podrazumijeva funkcioniranje ovog DKP-a i egzistencijalne neprilike uposlenih, od našeg zadnjeg akta drastično se pogoršala", navodi Čolakovićeva.

Dalje pojašnjava da je temeljeni uzrok pogoršanja kontinuirani trend rasta vrijednosti američkog dolara, "koji evidentno neće biti zaustavljen".

"Divljanje" dolara

"Danas, 11.ožujka, srednja vrijednosti dolara u odnosu na KM je 1,85. U slučaju da se osobni dohoci uposlenih isplaćuju na današnji dan, ukupno primljeni iznos (stanarina i plaća) drugog tajnika pokrio bi samo stanarinu", naglašava Čolakovićeva.

Prema njenim riječima, pitanje je koliko će ovaj diplomat, a pogotovo nižerangirane kolege, dobiti na kraju mjeseca ukoliko dolar i dalje nastavi rasti.

"Stalna misija u New Yorku stoga žurno upozorava nadležne da ovom problemu posvete hitnu i dužnu pažnju te očekuje neodložnu reakciju u cilju sprečavanja potpune blokade rada ovog DKP-a", upozorava veleposlanica Čolaković.

Urgenciju sličnog karaktera sjedištu u Sarajevo poslala je i veleposlanica Jadranka Negodić. I ona podcrtava da je već upozoravala na negativne efekte koje na primanja uposlenih i uopće rad Veleposlanstva u Washingtonu ima kretanje tečaja američkog dolara.

"Još jednom vas molimo da se poduzmu hitne mjere ublažavanja posljedica negativnog kretanja dolara, u cilju osiguranja likvidnosti DKP-a i zaštite osobnih primanja zaposlenih u DKP-ima u SAD", navodi Negodićeva u zabrinjavajućem tonu.

Zlatko Lagumdžija, odlazeći šef bh. diplomacije, ni jučer, kao ni proteklih mjeseci, nije odgovarao na pozive novinara o ovom pitanju.

Njegova zamjenica Ana Trišić-Babić razočarano zaključuje da je najpametnije "MVP zaključati, te ponovo otključati i krenuti sve od početka".
Diplomacija u krizi

"Situacija u Ministarstvu i DKP mreži je alarmantna zadnjih 10 godina. MVP nije samostalna institucija, jer ovisi od Predsjedništva, od Ministarstva financija i od Parlamenta. Bezbroj je problema, a jedan je što se nikada nije krenulo u racionalizaciju DKP mreže", ističe Trišić-Babićeva.

Ona podsjeća da su svakoj državi u svijetu dvije najbitnije diplomatske destinacije misija u New Yorku i veleposlanstvu u Washingtonu.

"Sada smo dovedeni u situaciju da ova dva DKP-a ne mogu funkcionirati?! Apsolutno nitko nema želju da se MVP izvuče iz krize i tako je već godinama. MVP je svima postao zadnja rupa na svirali, ovo je već postao sustavni problem", zaključuje Trišić-Babićeva.

Kopirati
Drag cursor here to close