Problem plaća i doprinosa

Direktor Željeznica RS unatoč prosvjedu radnika odbija dati ostavku

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2017. u 13:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" (ŽRS) Dragan Savanović neće podnijeti ostavku, iako su to danas od njega na prosvjedima u Doboju zatražili radnici tog javnog preduzeća.

Ostavka, kaže, nije problem, ali je neće podnijeti sindikatima, već onome tko ga je imenovao.

Nakon sastanka sa predstavnicima sindikata i radnika ovog poduzeća obećao je da će tijekom dana isplatiti siječanjsku plaću bez doprinosa, "jer za njih nema novaca".

''Za ispunjenja ostalih zahtjeva nema financijskih sredstava'', kategoričan je Savanović.

Ostala dugovanja prema radnicima bit će, obećao je, isplaćena u postupku restrukturiranja poduzeća i o tome je uprava izvjestila i resorno ministarstvo i Vladu.

''Uputili smo prijedlog Svjetskoj banci, a njihovi eksperti dolaze polovinom ožujka da provjere sve naše navode i opravdanost takvog zahtjeva'', rekao je Savanović.

Kredit, o kome se pregovara sa Svjetskom bankom, a koji bi se iskoristio za otpremnine viška radnika i isplatu zaostalih dugovanja, moguće je očekivati da bude operativan tek krajem godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja tračničkih vozila Prijedor Goran Čamdžić tvrdi da će sindikalci istrajati u svojim zahtjevima te da su dali ultimatim resornom ministru i upravi da u roku od sedam dana razmotre njihove zahtjeve, a u suprotnom će zahtjevati njihove ostavke.

Radnici zahtijevaju da se obustavi primjena novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ŽRS-u do donošenja programa zbrinjavanja viška radnika, zatim isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, te pokretanje odgovornosti i smjenu uprave na čelu sa generalnim direktorom.

Iako nevoljno, razišli su se oko 13 sati, nakon što su dva sata stajali ispred zgrade uprave, izražavajući nezadovoljstvo materijalnim položajem i tražeći ostavku Savanovića, cijele uprave i resornog ministra.

Tražili su konkretna rješenja i spominjali i moguće prosvjede u Banja Luci i potpunu obustavu rada.

Situacija je na trenutke bila burna, jer su iskazivali i nezadovoljstvo radom i sindikalnih vođa te i njih pozivali na ostavke.

Prosvjednu šetnju i okupljanje radnika ŽRS-a osiguravala je policija, a promet je u glavnoj gradskoj ulici bio obustavljen nekoliko sati.

Kopirati
Drag cursor here to close