Trodijelni dijalog

Dijalog između radnika, poslodavaca i vlasti u BiH ključan za stvaranje novih radnih mjesta

Gospodarstvo / Flash | 01. 08. 2016. u 10:44 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstruktivan i efikasan dijalog između radnika, poslodavaca i predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini je ključan za ekonomsku budućnost zemlje. Ključno je da su sve relevantne strane istinski uključene u procese socijalnog dijaloga na svim razinama.

Upravo konstruktivni i efikasni socijalni dijalog predstavlja alat koji se koristi u procesu donošenja politika kako bi se politike i zakoni usvajali u dogovoru sa socijalnim partnerima. Na taj način se usvajaju politike i propisi u interesu društva i koji su usmjereni na smanjivanje društvenih nejednakosti, socijalnu uključivost, povoljnije ekonomsko okruženje i otvaranje novih održivih radnih mjesta.

U većini zemalja zapadnog Balkana, mehanizmi socijalnog dijaloga uspješno su uspostavljeni u vidu trodijelne dijaloške platforme, za radnike, poslodavce i predstavnike vlasti.

"Danas imamo neprocjenjivu priliku iskoristiti iskustva drugih koji su prošli kroz isti proces, a u koji se Bosna i Hercegovina uključuje u okviru svog europskog puta", pojašnjava za Bljesak.info Jelena Katić, vođa tima i ekspert za socijalni dijalog.

Socijalni dijalog uključuje svaku razmjenu informacija, međusobne konzultacije, kolektivno pregovaranje, dogovore i ostale mehanizme za zajedničko usvajanje bitnih odluka. Taj dijalog se zasniva na svim mogućim odnosima koji se odvijaju između vlade, predstavnika zaposlenih, odnosno predstavnika poslodavaca", kaže Katić za Bljesak.info.

Podrška upravo tom "socijalnom dijalogu" predstavlja temeljni cilj projekta "Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu". Projekt, koji je počeo s provedbom u siječnju 2016. i koji će trajat do siječnja 2018. financiran je od strane Europske Unije.

Projekt treba da pruži podršku socijalnom dijalogu i socijalnim partnerima (radnici, poslodavci, vlade), da se uključe u proces kolektivnih pregovora, kao i izradu relevantnih zakona na razini entiteta. Pored toga, projekt treba da omogući tehničku pomoć relevantnim razinama vlasti, kako bi na blagovremen, pravilan i dosljedan način provodili nove zakone i politike, i to putem obuke državnih službenika.

"Projekt će pružiti potporu relevantnim razinama vlasti u razvoju strateških okvira za razvoj poticajnog okruženja, a kako bi se stvorila nova radna mjesta u Bosni i Hercegovini, te pružiti tehničku pomoć u provedbi Akcijskog plana Strategije razvoja poticajnog okruženja za rast i radna mjesta u Bosni i Hercegovini", zaključuje Katić.

Pružanje tehničke pomoći institucijama vlasti i ekonomsko-socijalnim vijećima u cilju poboljšanja pravnog i institucionalnog okvira za daljnji razvoj i jačanje socijalnog dijaloga na razini Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta, jedna je od ključnih sastavnica provedbe projekta.

Za više informacija o projektu, posjetite: www.socijalni-dijalog.ba, odnosno Facebook i Twitter.

Kopirati
Drag cursor here to close