Nepostojeći dokument

DF: Koridor Vc primjer bahatosti Vlade

Gospodarstvo / Flash | 26. 01. 2017. u 12:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka Demokratska fronta se uglasila priopćenjem u kojem navode kako je Vlada na pravo nepostojeći dokument uputila amandmane. 

''I pored činjenice da prostorni plan koridora Vc nikada nije usvojen na oba doma federalnog parlamenta, Vlada FBiH je jučr , na ovaj pravno nepostojeći dokument – uputila amndmane! Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH ‘’Autocesta na koridoru Vc’’ usvojen je na 10.sjednici Zastupničkog doma PFBiH 29.12.2011. godine. Ovaj dokument nikada nije razmatran ni usvojen na Domu naroda PFBiH'', rečeno je iz DF-a.

Iz DF navode kako su uvrštavanjem na dnevni red sjednice i izjašnjavanjem na ovaj dokument prekršene sve procedure, imajući u vidu činjenice da je prema Članu 29. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, postupak donošenja i usvajanja planskog dokumenta iz nadležnosti Federacije istovjetan postupku donošenja i usvajanja federalnih zakona.

''I pored ovih navoda iz diskusije zastupnika Jasmina Kadića (DF) koje je potvrdio i savjetnik ministra za prostorno uređenje, Zdenko Antunović, amandamni su jučer glasovima koalicijske većine usvojeni. I Dom naroda PFBiH će se danas prema predloženom dnevnom redu sjednice izjašnjavati o amandamani na Prostorni plan Koridora Vc, iako nikad nije usvojio taj dokument'', navode iz ove stranke.

''Također, amandmanima izmjenjene trase Koridora Vc o kojima su se zastupnici izjašnjavali nisu vizuelno predstavljeni, pa zastupnici , praktično, u velikoj mjeri nisu ni znali o čemu se izjašnjavaju'', zaključuju u DF-u.

 

Kopirati
Drag cursor here to close