'Sporna dozvola'

Deronjić: Urbanistička suglasnost Demirovićima ne daje pravo građenja

Gospodarstvo / Flash | 23. 02. 2017. u 15:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zemljište nije od gospode Demirovića. Nisu podnijeli zahtjev za izdavanje odobrenja za gradnju, a urbanistička suglasnost koju je izdao Odjel za urbanizam i građenje ne daje pravo građenja", izjavila je danas između ostalog na press konferenciji Marina Deronjić načelnica Odjela za urbanizam i građenje.

Gospoda Asad i Đenan podnijeli su zahtjeve za izdavanje izvoda iz regulacijskog plana i urbanističko-tehničke uvjete. Kad je zahtjev došao u odjel za urbanizam određen je inženjer koji će postupati po tom predmetu, te koji je izradio urbanističko tehničke uvjete i pripremio izvod iz plana. Kako kaže načelnica Odjela za urbanizam i građenje dokument je usvojen od Gradskog vijeća 2011. godine.

Sukladno Zakonu o prostornom uređenju (članak 51. stavak 5.), ne izdaje se urbanistička suglasnost, nego samo izvod iz regulacijskog plana i detaljni urbanističko-tehnički uvjeti, gdje piše koja je namjena površine. Gospoda Demirovići su dobili taj izvod iz plana i detaljno urbanističko-tehničke uvjete su dobili.

Kako je rekla Deronjić navedene izvode može dobiti bilo koji građanin. To je valjan dokument i sukladno ovom članku ne mora se pisati urbanistička suglasnost. Znači to je informacija svim zainteresiranim da se na određenom lokaliteti može graditi objekt određene namjene.

Nakon dobivanja suglasnosti, tj. kad postane pravomoćna, stranka koja misli da ima pravo podnosi zahtjev za izdavanje odobrenja za gradnju.

Po novom županijskom zakonu iz 2013. odobrenje za gradnju, kolokvijalnog naziva građevna dozvola, dobit će podnositelj koji je riješio imovinsko-pravne odnose, putem zemljišno knjižnog izvoda.

Na novinarski upit tko je pravi vlasnik lokacije, kazala je kako se to treba provjeriti u zemljišnim knjigama.

Podsjetimo, I Pekušić i Demirović tvrde da polažu pravo na zemljište mostarske separacije.

Djelatnici tvrtke HP Investing d.o.o. iz Mostara okupili su se u četvrtak ispred mostarske Gradske vijećnice jer im je blokirana separacije na južnom prilazu Mostaru.

Separacijom se tvrtka, kako tvrde, koristi već 22 godina, a proteklu subotu pojavio se netko od obitelji Demirović koja tvrdi kako su vlasnici dijela separacije te su je blokirali.

Sanela Pekušić, kćerka direktora mostarske tvrtke HP Investing d.o.o., čiji su se danas radnici okupili ispred Gradske vijećnice Mostara, izjavila je kako je blokada separacije te tvrtke predmet za Državnu agenciju za istragu i zaštitu (SIPA).

S druge strane, Đenan Demirović je u izjavi za Bljesak.info kazao kako oni posjeduju dokumentaciju da na mjestu sadašnje separacije mogu izgraditi određene objekte. "

"Obratio sam se gradskom Odjelu za prostorno uređenje da bih zatražio lokacije u gradu. Upućen sam na ove lokacije na Bišću polju. Obaviješten sam što trebam od dokumentacije, te sam prikupio dokumente i dva idejna projekta po planu prizemlje + 1 kat da pravim objekte kao što su na cijelom Bišću polju. Kada sam došao na posjed zatekao sam da ne mogu prići svom posjedu što sam dobio i tada se pojavio Haso Pekušić sa svojom pričom, a nikakav papir nije priložio. On je to prijavio policiji, a i ja sam", pojasnio je Demirović.

Kopirati
Drag cursor here to close