Izrada strategije

Delić: Zadnji je trenutak da krenemo u oporavak Federacije

U Sarajevu je danas i zvanično s radom počela radna grupa za izradu Strategije demografskog oporavka i razvoja Federacije B
Gospodarstvo / Flash | 14. 09. 2023. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnji je trenutak da krenemo u oporavak Federacije, kazao je danas federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić radnoj grupi za izradu Strategije demografskog oporavka i razvoja FBiH.

U Sarajevu je danas i zvanično s radom počela radna grupa za izradu Strategije demografskog oporavka i razvoja Federacije BiH. Radna grupa okuplja predstavnike javnih institucija koje upravljaju procesima i podacima, domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti demografije, a svesrdna podrška ovoj radnoj grupi i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike je Populacijski fond (UNFPA), kao i Međunarodna organizacija za migracije UN-a u BiH (IOM).

Delić je pozdravio članove radne grupe i zamolio ih da ovaj zadatak shvate kao izradu dokumenta značajnog za održivi opstanak Federacije BiH.

''Mi smo, kako kažu mnoga istraživanja, nacija koja najbrže nestaje u Europi. Shvatite ovaj zadatak kao posljednju priliku da zaustavimo trend nestajanja, da opstanemo. Vodite se tom mišlju prilikom pripreme ovog dokumenta. Nije nam cilj donijeti strategiju da bismo mogli reći da smo nešto uradili. Cilj nam je da ovaj dokument ponudi odgovore koji su nam potrebni, mjere i populacione politike koje će omogućiti oporavak, a onda i razvoj Federacije'' - poručio je Delić članovima radne grupe koja će sljedećih sedam mjeseci raditi na pripremi tog dokumenta.

Željko Blagojević iz Populacijskog fonda UN-a u BiH istaknuo je da je grupa sačinjena od predstavnika različitih sektora jer je upravo cilj kroz multidisciplinarni pristup pokušati pronaći rješenje ovog gorućeg problema smanjenja populacije.

''U takvoj smo situaciji da više ne govorimo o popravljanju situacije, nego o mogućnostima da zadržimo postojeće stanje, što će sigurno, samo po sebi biti uspjeh i temelj da krenemo raditi na održivim populacijskim politikama'' - kazao je Blagojević.

Tijekom uvodnih obraćanja članova radne grupe primjetna je svjesnost ozbiljnosti situacije, kao i spremnost da se krene u izradu ovog dokumenta i donošenja najboljih prijedloga i mjera za oporavak Federacije BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close