RS donosi deklaraciju

Deklaracijom protiv radioaktivnog otpada

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2015. u 07:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska donijet će deklaraciju kojom se izričito protivi gradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, udaljenoj svega dva i pol kilometra od BiH.

Rečeno je ovo u petak u Vladi RS, gdje je održan sastanak na nivou resornog entitetskog ministarstva i općine Novi Grad, na kome je dogovoreno djelovanje prema institucijama BiH.

S Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Igorom Crnatkom, šefom bh. diplomacije, bit će iniciran sastanak po hitnom postupku o daljem djelovanju prema Hrvatskoj zbog izgradnje odlagališta kod Dvora na Uni, koji se nalazi u neposrednoj blizini Novog Grada.

"Potom ćemo u što skorijem roku razgovarati s nadležnima u Hrvatskoj", izjavila je za "Nezavisne" Snježana Rajilić, načelnica općine Novi Grad, nakon sastanka sa Srebrenkom Golić, ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U međuvremenu, članovi Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine donijeli su odluku da se Hrvatskoj predloži formiranje međudržavne komisije za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta.

Kako bi bile spriječene moguće komplikacije na međunarodnom nivou, neophodno je da BiH odmah pristupi ratifikaciji SEA protokola ESPOO konvencije, te da se, kako je zaključeno, po ubrzanoj proceduri završi proces, za što je Komisija zaključkom zadužila Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Hrvatska vlada, podsjetimo, do 1. kolovoza mora ispuniti obavezu prema EU i odrediti lokaciju gradnje.

"Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je 7. svibnja informirao Vijeće ministara BiH o sadržaju pisma Ministarstva zaštite okoliša i prirode Vlade Republike Hrvatske. Riječ je o odgovoru na Šarovićevo pismo upućeno 27. travnja ministru zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Mihaelu Zmajloviću, a u kojem je ministar Šarović izrazio interes za pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, Dvor", podsjećaju iz resornog ministarstva BiH.

Ministar Zmajlović je, kako je rečeno, informirao Šarovića da izrada strateške procjene utjecaja na okolinu za nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, istrošenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva nije započela, niti je izrađen sam nacionalni program.

"To, međutim, ne znači da gradnje neće biti, jer se već bave izradom ekološke studije opravdanosti. Dakle, BiH također treba da Hrvatskoj iznese svoje analize i zapažanja istim povodom i odlučno i uvremenjeno kaže 'ne' toj gradnji", napomenula je Rajilićeva.

S obzirom na to da je planirana lokacija udaljena oko dva i po kilometra od Novog Grada u RS i u neposrednoj je blizini izvorišta vode u naselju Mlakve, od aprila je u ovoj općini peticiju protiv odlaganja radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori potpisalo više od 5.000 stanovnika. Također, stanovnici općine Dvor u Hrvatskoj protive se izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora i ne vjeruju u obećanje da odlagalište neće negativno uticati na životnu sredinu.

Kopirati
Drag cursor here to close