Ekonomski forum

Davos – još jedan dokaz da je BiH zadnja rupa na svirali

Gospodarstvo / Flash | 17. 01. 2017. u 13:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja čiji dužnosnici i biznismeni neće prisustvovati Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji počinje danas u Švicarskoj, što, kako navode Nezavisne novine, dovoljno govori o njezinoj poziciji u globalnim pa i regionalnim ekonomskim i političkim okvirima.

U uredima najviših dužnosnika BiH potvrđeno nam je da nitko neće putovati u švicarsko luksuzno odmaralište, gdje već gotovo 40 godina svjetski politički, ekonomski i financijski moćnici odlučuju o najbitnijim stvarima.

Teme ovogodišnjeg Davosa, koji počinje danas i traje do 20. siječnja, a na kojem će prvi put prisustvovati i kineski predsjednik Xi Jinping, bit će, između ostalog, i spašavanje standarda nezadovoljnije srednje klase, zatim posljedice Brexita, kao i porast nacionalizma, te sve veći otpor prema vladajućim elitama.

Također, društvene podjele, rastući populizam, strah od klimatskih promjena, jačanje desničarskih političkih ideologija, nestabilnost i ratovi u pojedinim dijelovima svijeta, predstojeći izbori u Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, gdje postoji snažno "antiestablišment" raspoloženje, bit će teme o kojima će se voditi rasprave i vjerojatno donijeti određene odluke.

"Svijet se transformira tehnološki, ekonomski, socijalno i politički. Nema jednostavnih, gotovih rješenja. Ono što je pod hitno potrebno su pragmatizam i akcije orijentirane ka budućnosti, čak u formi malih koraka, kako bi se osigurale pozitivne priče", rekao je Klaus Schwab, jedan od osnivača Svjetskog ekonomskog foruma, uoči godišnjeg zasjedanja u Davosu.

Analitičari u BiH ističu da to što nitko iz BiH nije otišao u Davos govori o njezinoj realnoj poziciji u međunarodnim okvirima i donekle potvrđuje istraživanja određenih agencija da je BiH po indeksu globalizacije zadnja zemlja u Europi.

''Po tome se vidi da je BiH iščašena iz globalnih tokova, a ono što je važno na tome vidimo da se ovdje ne proizvode ni lokalne ideje koje bi netko želio da sasluša", rekao je Vjekoslav Domljan, ekonomista koji je 1999. godine "predstavljao" BiH na panelima posvećenim postkonfliktnim društvima.

Pored Domljana i još nekolicine ljudi koji su u Davos putovali te 1999. godine, iz BiH je, prema dostupnim podacima, nakon toga nekoliko puta išao samo bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Ovogodišnji forum u Davosu okupit će oko 3.000 sudionika, državnika i predstavnika najvećih svjetskih kompanija, a iz regije će prisustvovati Aleksandar Vučić i Andrej Plenković, premijeri Srbije i Hrvatske, koji će se i sastati te razgovarati o problemima koji opterećuju suradnju ove dvije zemlje.

"Takvi skupovi su vrlo značajni za pozicioniranje i lobiranje bilo koje zemlje. Velika je šteta što naši izabrani dužnosnici ne shvaćaju značaj Davosa, ali to i ne čudi jer za takve skupove morate imati tim koji će napraviti pripreme, ali i ljude koji govore najmanje jedan ili dva jezika i koji znaju što hoće i šta nude", rekao je Nezavisnim novinama Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

I u pojedinim gospodarskim komorama koje djeluju u BiH je potvrđeno da iz njihovih redova nitko neće putovati, što je očigledno posljedica toga da nemamo kompanija koje su poznate u regionalnim okvirima, a kamoli na svjetskom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close