23. i 24. siječnja

Dani energijske efikasnosti Grada Mostara

Drugog dana radionica bit će obrađene teme vezano za uspostavljanje energijskog menadžmenta na razini Grada Mostara, načinu prijava na javne pozive vezano za projekte EE i OIE, te će se proći kratka obuku o korištenju određenih mjernih instrumenata.
Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2024. u 17:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dani energijske efikasnosti Grada Mostara počinju cjelodnevnim info radionicama na temu energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a koje će se održati 23. i 24. siječnja u prostorijama Contact Travel hotela u Mostaru s početkom u 9.30 sati.

Prijave na projekte

Pozvani su predstavnici svih javnih ustanova i zaposlenici Grada Mostara. Teme su zanimljive i vezane su za samu provedbu Akcijskog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Grada Mostara (SECAP), te poboljšanje energijskih svojstava javnih objekata kao i s načinom korištenja obnovljivih izvora energije - solarne energije.

Drugog dana radionica bit će obrađene teme vezano za uspostavljanje energijskog menadžmenta na razini Grada Mostara, načinu prijava na javne pozive vezano za projekte EE i OIE, te će se proći kratka obuku o korištenju određenih mjernih instrumenata, priopćeno je iz Grada Mostara.

Obnova tri javna objekta

"Krajem prošle godine uspješno je završena obnova naša tri javna objekta: Treće osnovne škola, vrtića Zvjezdica i vrtića Sunce u Mostaru, a sve kroz projekte energijske efikasnosti koje Grad kontinuirano provodi", navode.

Cilj projekta je smanjenje utjecaja na životnu sredinu kroz manju potrošnju energenata i smanjenje emisija CO2, te smanjenje troškova za energiju i poboljšanje komfora za korisnike.

Ukupna vrijednost projekta je blizu 515.000 maraka.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja sufinanciralo je ovaj projekt u iznosu 200.000 maraka, UNDP sa 128.000 maraka i Grad Mostar sa 187.000 maraka. Uz ovo UNDP BiH je osigurao izradu projektne dokumentacije i nadzor nad radovima.

U sklopu provedbe projekta na sva tri objekta izvršena je zamjena dotrajalih otvora, izvršeno je utopljavanje objekta i krova.

Ener­gijski održiv razvitak grada

Uz sve ovo, Grad Mostar je u suradnji s UNDP BiH na ovim objektima instalirao solarne elektrane ukupne snage 37 kilovata, a koje će služiti za samo potrošnju.

Očekivana proizvodnja je oko 46 megavat sati godišnje i procijenjeno smanjenje emisije ugljičnog dioksida je za oko 45t godišnje. Vrijednost projekta je 75.000 maraka.

Gradsko vijeće Grada Mostara daje punu podršku provedbi ovakvih projekata, a što je iskazalo i jednoglasnim usvajanjem Deklaracije o dobroj energiji u veljači 2023. godine, te se odgovorno opredijelio za ener­gijski održiv razvitak grada na načelima ener­gijske učinkovitosti, održive gradnje i kori­štenja obnovljivih izvora energije, te ubrzanog zajedničkog djelovanja usmjerenog na ubla­žavanje klimatskih promjena i jačanje lokal­nih kapaciteta za prilagođavanje klimatskim promjenama.

Kopirati
Drag cursor here to close