Quitter’s Day

Danas je „Dan D“ za novogodišnje odluke – evo zašto nikako ne smijete posustati

Gospodarstvo / Flash | 12. 01. 2024. u 08:00

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi petak u siječnju poznat je kao Quitter’s Day odnosno Dan odustajanja. Statistički, to je dan kad većina odluči odustati od ambicioznih novogodišnjih rezolucija, i zamijeni gym s TV ekranom, suhi januar sa suhim martinijem, a željena ponašanja sa starim navikama. U godini za nama, najčešće smo odustajali od rezolucija vezanih za gubljenje kilograma, prestanak pušenja, zdraviju ishranu.

Kako ustrajati duži period?

• Počnite s malim koracima: Previše i prebrzo često je recept za odustajanje. Neodrživa dijeta, pretjerivanje u teretani ili pokušaji da se radikalno promijeni ponašanje siguran su način da planovi „iskoče iz tračnica”. Umjesto toga, fokusirajte se na male korake koji će vas dovesti do velikog cilja.

• Traži podršku: Na putu ka cilju, važno je imati osobe koje će vas bodriti. Možete razmisliti i o stručnoj pomoći. Lični trener vam može koncipirati program tjelovježbe, a nutricionist dijete, a postoje i brojne forme podrške u odvikavanju od pušenja.

Pozitivna promjena i nova godina bez dima

Svi znamo da je pušenje štetno. No, BiH je s 35.5 posto i dalje pri samom vrhu ljestvice zemalja s najviše pušača u Europi. Poznato je da duhanski dim sadrži više od šest hiljada tvari od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno. Mnogi vjeruju da nikotin predstavlja najveći zdravstveni rizik, no iako izaziva zavisnost i nije bez rizika, nikotin nije primarni uzročnik oboljenja povezanih s pušenjem. Dim koji stvara zapaljena cigareta - jeste.

Najbolja odluka uvijek je ostaviti duhanske proizvode u potpunosti i mnogi svake godine i uspiju. No, oni koji bi i inače nastavili pušiti trebali bi se informirati o inovativnim bezdimnim alternativama. Proizvodi kao što su e-cigarete i uređaji koji zagrijavaju duhan, iako izazivaju zavisnost, predstavljaju mnogo bolji izbor od nastavka pušenja cigareta.

Bezdimne alternative nude nikotin bez sagorijevanja i duhanskog dima, što predstavlja ključnu razliku u odnosu na cigarete, jer nivo štetnih i potencijalno štetnih tvari smanjuju do 95 posto. Važno je zapamtiti da su ovi proizvodi namijenjeni odraslim pušačima koji bi i inače nastavili pušiti kao bolja i manje štetna alternativa. Prestati koristiti duhanske proizvode uvijek je najbolji izbor.

Napredak bilo koje vrste počinje kad prepoznamo potrebu za promjenom. I što ćemo s drugim petkom u januaru? Ako pronađemo pravu podršku i nagradimo se za svaki mali korak koji postignemo na putu ka cilju možda Quitter’s Day može postati prošlost.

Kopirati
Drag cursor here to close