Kanal s dijasporom

Crowdfunding - način na koji će dijaspora usmjeriti novac u BiH

Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2014. u 19:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna tribina 'Crowdfunding - šansa za razvoj i ojačavanje lokalnih zajednica u BiH', uz poseban osvrt na bosanskohercegovačku dijasporu, održana je danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Skup je održan uz podršku Studentskog parlamenta Sarajevo.

Alen Velagić iz Udruženja za unapređenje inovacija u jugozapadnom dijelu Europe (BalkanCrowdFond - Beč) kazao je da je 'crowdfunding' način prikupljanja novca od brojnih donatora za određeni projekt ili određeni cilj.

''Preciznije rečeno, "crowdfunding" je proces traženja javnih donatora za dobivanje početnoga kapitala u svrhu financiranja novih poduhvata, projekata, biznis ideja i slično'', dodao je Velagić.

Cilj je, kaže, uspostaviti 'kanal' između bh. dijaspore i lokalne zajednice.

''Bosanska dijaspora godišnje oko tri milijarde KM "donese" nazad u Bosnu. Kako god, ovo su jedini validni podaci Centralne banke BiH. Nesluženo, uzimajući u obzir mnoge informacije i podatke, ta cifra iznosi više od šest milijardi KM. Dakle, dijaspora je glavni 'donator' Bosne i Hercegovine'', kazao je na tribini iz udruženja"Naša Perspektiva'' BHdiaFor - investicioni forum bosanskohercegovačke dijaspore" Armin Alijagić.

Naglasio je da bosanskohercegovačka ekonomija ne dobiva novac kao investiciju, već da novac iz dijaspore uglavnom stiže u BiH u vidu financijske podrške obiteljima.

''Do sada nije bilo mnogo načina da se novac iz dijaspore usmjeri u pravcu investiranja u projekte unutar BiH. Jedan od načina usmjerenja tog novca je 'crowdfunding' kroz postavljanje online projekata i ideja koje bi se financirale tim sustavom'', kazao je Alijagić.

Predsjednik Centra za društveno obrazovanje mladih Sarajevo (CDOM) Hilmija Arnautović istakao je da se na ovaj način pokušava približiti mladima u BiH što ljudi u dijaspori 'pokušavaju' uraditi za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close