40 godina poslovanja

Cormack: Coca Cola je omogućila ogromnu podršku bh. ekonomiji

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2016. u 13:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna direktorica Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, Maria Anargyrou-Nikolić ugostila je veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack tijekom njene posjete kompaniji koja ove godine obilježava četrdeset godina poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom veleposlanici Cormack su predstavljeni glavni nalazi Socio- ekonomske studije utjecaja poslovanja Coca-Colinog sustava u Bosni i Hercegovini koji pokazuju da je doprinos, koji uz Coca-Coline kompanije - Coca-Colu HBC B-H d.o.o. Sarajevo i Barlan B-H d.o.o., uključuje sve dobavljače, trgovačke partnere i njihove dobavljače, u 2014. godini iznosio 136 milijuna konvertibilnih maraka ili 0,5% domaćeg BDP-a. Svojim poslovanjem Coca-Cola je u 2014. godini podržala 64 milijuna konvertibilnih maraka poreza, te 3.600 radnih mjesta u širem gospodarstvu.

“Jedan od ciljeva američkog veleposlanstva je podrška rastu i razvoju bosanskohercegovačke ekonomije – otvaranje radnih mjesta za mlade i pomoć ovoj divnoj zemlji da se razvija. Da bi ekonomija jačala u BiH, neophodna je uspostava vladavine prava i jaka pravna država koja će osigurati kompanijama čvrst zakonski okvir u kojemu mogu uspješno poslovati. U tom smislu, značajno nam je to što je Coca-Cola, jedna od najvećih američkih kompanija, u godinama nakon rata, investirala u ponovnu izgradnju punionice i omogućila podršku bh. ekonomiji”, izjavila je veleposlanica Cormack.

U razdoblju 2010. - 2014., svojim poslovanjem Coca-Cola je podržala, u prosjeku godišnje, 71 milijun konvertibilnih maraka poreznih prihoda, kojima se kroz državni proračun financiraju obrazovanje, kultura, zdravstvo, javna uprava i drugi važni segmenti društva.

“U ovih gotovo četrdeset godina rada, proizvedeni su milijuni boca Coca-Cole i bosanskohercegovačkom društvu i ekonomiji je dat značajan doprinos na koji smo veoma ponosni. Ovih rezultata ne bi bilo da, u proteklim godinama, nismo uložili ogromne napore i sredstva u prilagođavanje našeg poslovanja nepovoljnim uvjetima poslovanja u Bosni i Hercegovini, vođeni mišlju da želimo zadržati lokalnu proizvodnju, i to u najširem mogućem obujmu. Iskrena nam je namjera da ovdje zadržimo svoju prisutnost u budućnosti, i nastavimo da doprinosimo bh. ekonomiji i društvu. Vjerujemo u oporavak bh. ekonomije i u poboljšanje poslovne klime u kojoj mi, i naši brojni partneri, poslujemo” istaknula je Maria Anargyrou-Nikolić, generalna direktorica Coca-Cole HBC B-H Sarajevo.

Tijekom obilaska punionice i razgovora o trenutnom poslovnom okruženju, veleposlanica Cormack i generalna direktorica Anargyrou-Nikolić razgovarale su o prednostima koje gospodarstvenici preko poslovnih udruženja mogu ostvariti bližom suradnjom sa organima vlasti u BiH, kako se može olakšati poslovanje te stvoriti povoljnije poslovno okruženje i omogućiti privlačenje stranih investicija.

“Coca-Cola je jedna od kompanija koje u Bosni i Hercegovini ne utječu samo na ekonomiju zemlje nego je i značajan društveni i socijalni akter. Kao potvrdu je, za svoj angažman dobila nagradu za društveno odgovorno poslovanje i zahvalni smo za sve što je činila i čini u tom smislu”, izjavila je veleposlanica Cormack.

''Vjerujemo i da bi Bosna i Hercegovina bila puno uspješnija u privlačenju stranih investitora ukoliko bi se poslovna klima poboljšala u smislu stabilnosti. To se može postići transparentnošću i time sto će Vlada osigurati operativni okvir za održivo poslovanje. Svako poboljšanje uslova poslovanja odraziće se novim investicijama, jačanjem proizvodnje, novim radnim mjestima i većim doprinosom u državnom proračunu i društvu Bosne i Hercegovine”, zaključila je generalna direktorica Anargyrou-Nikolić.

 

O Coca-Coli HBC B-H d.o.o. Sarajevo

Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo jedan je od najvećih proizvođača bezalkoholnih napitaka u Bosni i Hercegovini i ovlaštena je punionica proizvoda The Coca-Cola Company. Članica je grupe Coca-Cola Hellenic AG, koja posluje u 28 zemalja i drugi je po veličini sustav punionica proizvoda The Coca-Cola Company u svijetu. Proizvodi i distribuira jedinstven asortiman kvalitetnih robnih marki i tako služi populaciji od blizu četiri milijuna stanovnika, unoseći predanost u ostvarenje ciljeva na tržištu i iskazujući čvrsto opredjeljenje ka dugoročnoj održivosti i društveno odgovornom poslovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close