investicije

Članovi Predsjedništva BiH sa turskim gospodarstvenicima: Pravi trenutak za ulaganje u BiH

Gospodarstvo / Flash | 12. 12. 2015. u 09:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović prisustvovali su sastanku i radnom ručku Poslovnog vijeća BiH - Republika Turska, održanog u Istanbulu, a u povodu službene posjete članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj, navode iz Predsjedništva BiH.

Večeri su prisustvovali i vlasnici i menadžeri velikih turskih kompanija i banaka. Predsjednik Odbora za vanjsko-ekonomske odnose Republike Turske Omer Cihad Vardan zaželio je dobrodošlicu visokim dužnosnicima iz BiH i zahvalio im se na prisustvu večeri. Istaknuo je kako turski privatni sektor čini velike napore u uspostavi dobrih ekonomskih odnosa sa BiH i očekuje povećanu suradnju sa bh. strane kada je donošenje adekvatnih zakonskih okvira u pitanju.

Članovi Predsjedništva BiH turskim su investitorima prezentirali mogućnosti investiranja u BiH te predočili usvojenu reformsku agendu koja se trenutno provodi na svim nivoima vlasti u BiH s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija u BiH.

Turski ministar carina i trgovine Bulent Tufekci istaknuo je činjenicu da od strane turskih ulagača ima oko 700 projekata u cijeloj BiH, dodao je da je najviše ponosan na činjenicu da od 50 turskih komapnija koje rade u BiH, tri su među prvih 10 najuspješnijih kompanija koje posluju u cijeloj BiH.
Članovi Predsjedništva BiH su kazali da je upravo sada pravi trenutak za ulaganje u BiH, naročito u oblasti poljoprivrede, prometne infrastrukutre, energetike i tekstilne industrije.

Turski gospodarstvenici su istaknuli da smatraju BiH jednom od prioritetnih zemalja za svoja ulaganja, te su iznijeli neke konkrete ideje i planove za investiranje u BiH. Dogovoreno je da će se u sljedećem periodu obaviti radno-konzultativni sastanci sa zainteresiranim ulagačima i predstavnicima vlada na svim nivoima u BiH kako bi se dogovorili i konkretni modeli ulaganja.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, radnoj večeri je prisustvovala savjetnica Mira Pekić.

Kopirati
Drag cursor here to close