Brotnjo

Čitluk: Općina za primjer

Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2016. u 13:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu svečanog obilježavanja Dana općine Čitluk i 710. obljetnice prvog pisanog spomena imena Brotnjo, na današnjoj svečanoj sjednici Općinskoga vijeća načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić je, podsjećajući što se uradilo u prošloj godini i koji su planovi za budućnost, kazao kako je primarni cilj stvaranje što boljih uvjeta života na tim područjima.

On je ovom prigodom spomenuo neke za općinu Čitluk bitne infrastrukturne projekte koji su urađeni u prošloj godini.

S ponosom je istaknuo kako je zahvaljujući Županijskom i Federalnom ministarstvu prometa i veza dosadašnja regionalna cesta Mostar - Čitluk - Ljubuški postala magistralna cesta M17 -4.

Također je istaknuo projekt vraćanja gruntovnice čime je, kako je ocijenio, omogućena lakša i brža usluga svim žiteljima Brotnja, te skori završetak rekonstrukcije zgrade općinskog suda u Čitluku.

Poduzetni duh broćanskih poduzetnika

Jerkić je podsjetio i na obnovu najstarije školsku zgrade područne osnovne škole u Gradićima.

Kada je riječ o gospodarstvu, načelnik općine je kazao kako je za općinu Čitluk značajno to da se ono temelji na razvoju malog i srednjeg poduzetništva te na turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji.

''Zahvaljujući poduzetničkom duhu naših broćanskih poduzetnika, danas općina Čitluk broji oko 6 130 zaposlenih, što nas svrstava među sam vrh razvijenih općina u Federaciji BiH'', istaknuo je Jerkić.

Međugorje je danas jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta i jedna od najjačih turističkih destinacija u BiH, a izgleda, dodao je on, kako je konačno na pomolu i novi zakon o turizmu i o boravišnoj pristojbi kojim bi se konačno ispravile nepravde prema lokalnim zajednicama i osigurao povratak sredstava od boravišne pristojbe, kako je to zakonski regulirano u svim zemljama okruženja.

Načelnik Jerkić je posebno naglasio dobru i prijateljsku suradnju s gradonačelnicima iz Republike Hrvatske s kojima općina Čitluk radi na zajedničkim projektima prekogranične suradnje, izdvajajući projekt koji Općina radi zajedno s gradom Pleternica iz RH i općinom Tomislavgrad pod nazivom ''Srednjoeuropska hodočasnička staza'', a koja ide od Poljske preko Mađarske, Hrvatske i završava u općini Čitluk.

U općini Čitluk se dobro živi

Na kraju je čestitao ovogodišnjim dobitnicima javnih priznanja općine Čitluk, a svim Brotnjankama i Brotnjacima Dan općine te uzvanicima i gostima na ukazanoj časti i dolasku.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, posebno se obraćajući "svima onima koji su u protekloj godini doprinijeli da općina Čitluk bude uspješna i da se u njoj dobro živi".

''Čestitam gospodarstvenicima koji su svojom aktivnošću doprinijeli da mnoge obitelji imaju egzistencijalni prostor, mnogim kulturnim djelatnicima na očuvanju kulturne baštine te svim sportašima koji su doprinijeli da se u općini Čitluk dobro živi, a posebno našim i vašim duhovnim ocima, crkvenim djelatnicima koji su uz Božji blagoslov i blagoslov Gospe međugorske osigurali da se, po mom mišljenju, na području općine Čitluk, od ovih 710 godina od pisanoga spomena Brotnja, sada najbolje živi'', kazao je Čavara.

Također, čestitao je i svima onima koji su osigurali da općina Čitluk prosperira u sinergiji sa svim višim razinama vlasti, županije i Federacije.

''Ta suradnja može biti i bolja i bolji rezultati, a ja kao predstavnik federalne izvršne vlasti želim ta vrata još više otvoriti i omogućiti da sve ono što se događa u F BiH bude u interesu čovjeka u svakoj općini pa i u općini Čitluk jer to što radimo, ako se ne ogleda na dobrobiti svakog čovjeka, onda je pitanje koliko sve to ima smisla'', ocijenio je Čavara.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović nije krio zadovoljstvo što je često u Čitluku, ističući kako bi bio još sretniji kada bi zajedno s prijateljima iz Republike Hrvatske "gradili još prostora za još više optimizma", napominjući kako je danas, Međugorje, Čitluk, odnosno BiH, dio modernoga razvijenoga svijeta.

Polaganje vijenaca

Govoreći o trendu odlaska mladih iz zemlje, ali i regije, Čović je ocijenio kako je pozadina socijalne i ine prirode, ali da svi "trebamo biti ponosni na ono što jesmo".

''I zbog toga na poseban način želim prenijeti pozdrave šestorice bivših dužnosnika Herceg-Bosne, haških zatočenika'', naglasio je Čović, napominjući kako se ne smije zaboraviti njihova žrtva i križ koji nose već punih dvanaest godina.

Na sjednici su uz predstavnike zakonodavne, izvršne i crkvene vlasti općina, županija, Federacije BiH i BiH, bili i gosti iz hrvatskih gradova na čelu s konzulom Republike Hrvatske u Mostaru Draganom Matijevićem.

Svečanoj sjednici prethodilo je polaganje vijenaca ispred Spomen križa za sve poginule hrvatske branitelje Brotnja te sveta misa zahvalnica u župnoj crkvi Krista Kralja u Čitluku.

Inače, ovogodišnji program obilježavanja Dana općine započeo je u 21. svibnja već tradicionalnim jedanaestim po redu Međunarodnim turnirom u stolnom tenisu i kazališnom predstavom „Učiteljica“ u izvedbi KUD-a Didak iz Gradnića, te otvaranjem obnovljene školske sportske dvorane u Čerinu.

Kopirati
Drag cursor here to close