Reciklaža

Cijene starog papira ponovno vrtoglavo padaju

S obzirom da je situacija trenutno otežana zbog mnogih obustava u papirnoj industriji, raznim remontima te slabom potražnjom za novom ambalažom, cijene će se ponovno smanjiti do kraja ovog mjeseca
Gospodarstvo / Flash | 24. 07. 2020. u 00:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Cijene ambalažnih sirovina vrtoglavo padaju

Kao što su poznavatelji te branše i očekivali, cijene ambalažnih sirovina na europskom i njemačkom tržištu, posebno otpadnog papira, su od lipnja - prosto kazavši - u slobodnom padu.

Nakon zatvaranja društva izazvanog pandemijom koronavirusa, velike količine prikupljene ambalaže nisu imale mogućnost pronaći put do prerađivača.

Istovremeno, zbog ograničenih izvoznih mogućnosti na Daleki istok, posebno u Kinu, velike količine otpadnog papira iz susjednih europskih zemalja nastojale su se progurati  na moćno njemačko tržište.

To je pak dovelo do novog pada otkupne cijene ambalaže, a posebno kartonaže.

S obzirom da je situacija trenutno otežana zbog mnogih obustava u papirnoj industriji, raznim remontima te slabom potražnjom za novom ambalažom, cijene će se ponovno smanjiti do kraja ovog mjeseca, smatraju analitičari.

Očigledno je trend pada cijene otkupne ambalaže, poslije kratkoročnog skoka u travnju i svibnju, nastavio silaznu putanju te se očekuje razina cijene s početka godine.

Kretanje cijena na tržištu otpadnog papira u dosadašnjem dijelu ove godine ilustrirano je na dijagramu ispod.

Foto: EUWID / Kretanje cijena na tržištu otpadnog papira
Kopirati
Drag cursor here to close