Cijene

Cijene nafte prošli tjedan porasle

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2017. u 10:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošli tjedan su porasle, po prvi put nakon pet tjedana pada, jer podaci pokazuju da je proizvodnja u SAD-u pala, a da potražnja u Kini jača.
Na londonskom tržištu cijena barela prošli tjedan je porasla 5,2 posto, na 47,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio sedam posto, na 46,04 dolara. Time su se cijene odmakle od najnižih razina od kolovoza prošle godine.

Rast cijena nafte zahvaljuje se slabljenju dolara, čija je vrijednost prema korpi valuta skliznula na najnižu razinu od prošlog listopada, potaknuvši ulagače da kupuju robu čije su cijene iskazane u američkoj valuti, kao što je nafta.

Podršku cijenama pružile su i naznake slabljenja proizvodnje u SAD-u jer su novi podaci pokazali da je prošli tjedan proizvodnja pala za 100.000 barela, na 9,3 milijuna barela dnevno, što je njen najveći pad od srpnja prošle godine.

Podršku tržištu pružio je i podatak o rastu tvorničkih aktivnosti u Kini po najbržoj stopi u tri mjeseca, što ukazuje na jačanje potražnje za naftom.

No, i dalje nitko nije siguran može li se uspon cijena nastaviti jer je globalna ponuda nafte i dalje obilna, usprkos smanjenju proizvodnje u grupi vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) za oko 1,8 milijuna barela dnevno.

Naime, neke članice OPEC-a, koje su izuzete iz tog dogovora, povećavaju proizvodnju, a očekuje se i nastavak jačanja proizvodnje u SAD-u.

U prvom polugodištu cijene nafte na oba tržišta potonule su više od 14 posto, što je njihov najveći pad od prvog polugodišta 1998., kada su izgubile 19 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close