Barel 44,23 dolara

Cijene nafte pale već šesti put u sedam tjedana

Gospodarstvo / Flash | 10. 07. 2017. u 19:00 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ponovno pale, već šesti put u posljednjih sedam tjedana, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje u SAD-u i najvećoj razini izvoza OPEC-a u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2,5 posto, na 46,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,9 posto, na 44,23 dolara.

Pad cijena posljedica je daljnjeg rasta proizvodnje u SAD-u. Tjedni podaci američke vlade pokazali su da je proizvodnja nafte u prošlom tjednu porasla jedan posto, na 9,34 milijuna barela dnevno, nakon blagog pada tjedan dana prije.

Uz to, tvrtka Baker Hughes objavila je da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošloga tjedna porastao za njih sedam, na 763, najviše od travnja 2015. godine.

No, to nije toliko iznenadilo ulagače koliko procjene Reutersa da je OPEC-ov izvoz u lipnju porastao na najvišu razinu u ovoj godini.

"Nastavlja se neumorni trend rasta ponude", kaže Matt Smith, direktor u analitičkoj tvrtki Clipperdata, koji navodi da je izvoz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u lipnju bio za 2 milijuna barela dnevno veći nego u istom lanjskom mjesecu, prenosi Hina.

"Vidjeli smo da je OPEC-ov izvoz prošloga mjeseca bio veći nego u travnju i svibnju, unatoč dogovoru o smanjenju proizvodnje", kaže Smith.

Skupina vodećih svjetskih proizvođača predvođenih OPEC-om dogovorila je nedavno produljenje dogovora o smanjenju proizvodnje za oko 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine. No, neke članice OPEC-a, koje su izuzete iz tog dogovora, povećavaju proizvodnju.

Rusija je, pak, u petak poručila da je po potrebi spremna razmotriti promjenu parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.

Predstavnici skupine zemalja koji prate dogovor OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje sastat će se u Rusiji 24. srpnja i tada bi mogli donijeti nove preporuke o dogovoru.

Ne uspije li OPEC uravnotežiti tržište, vjerojatno će to učiniti ono samo preko cijena, poručuju analitičari Morgan Stanleya.

Pojašnjavaju da bi cjenovni raspon od 46 do 50 dolara na američkom tržištu vjerojatno spriječio rast američke proizvodnje u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi, ali "cijene će morati biti bliže razini od 40 dolara" da bi se američka proizvodnja značajnije smanjila, upozoravaju.

Analitičari te banke očekuju da će na američkom tržištu cijena barela ostati ispod 50 dolara do polovice 2018. godine i dodaju "ako smanjenje proizvodnje OPEC-a nije dovoljno, proizvodnja u SAD-u morat će usporiti kako bi porasli izgledi za uravnoteženje tržišta u 2018.".

U prvom polugodištu cijene su nafte i na londonskom i na američkom tržištu potonule više od 14 posto, što je njihov najveći pad od prvog polugodišta 1998. godine, kada su izgubile 19 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close