''Bilo nekih ušteda''

Cijena plina u FBiH neće rasti do kraja ove godine

Direktorica Hadžialjević kazala je kako informacije da je do povećanje cijene plina na burzama došlo zbog prelaska na “turski tok”, a kako je navodila bivša uprava BH Gasa, nisu točne.
Gospodarstvo / Flash | 02. 09. 2021. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neće biti povećanja cijene plina u Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja ove godine, poručeno je ovo danas s konferencija za novinare održane u Vladi FBiH kojoj su nazočili federalni ministar Nermin Džindić, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, v.d. direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić te direktor Sarajevogasa Edis Baković.

Direktorica Hadžialjević kazala je kako informacije da je do povećanje cijene plina na burzama došlo zbog prelaska na “turski tok”, a kako je navodila bivša uprava BH Gasa, nisu točne. Prikazala je grafikone prema kojima se, kako je rekla, vidi da je cijena plina i njegovog transporta putem “turskog toka” došlo do ušteda, dok je cijena plina preko mađarskog toka rasla.

Promjena cijene

''Do promjene cijena plina na burzama došlo je zbog promjena cijena nafte i naftnih derivata, ne zbog prelaska na turski tok. Da se ostalo na starom toku došlo bi do povećanja cijena plina od 48 posto plus 25 posto u narednom periodu. Nije došlo do povećanja cijena plina iz dva razloga – napravljena je ušteda od 25 posto prelaskom na ‘turski tok’ i koristila se marža. Burza je element koji definira cijenu plina, a ne transport ili drugi tok'', kazala je Hadžialjević.

Ipak, istaknula je kako se očekuje da će u narednoj godini cijena plina na berzama nastaviti rasti, kao što rastu i ostali derivati i da na to nitko ne može utjecati.

“U 2021. godini se dogodio bum. Cijene nekih materijala su otišle strašno prema gore, npr. za čelik preko 50 posto. Što će biti od siječnja, potrebno je donijeti novu odluku. Nitko ne može reći što će biti dalje'', kazala je Hadžialjević.

Definirane uloge poduzeća

Direktor BH Gasa Mihajlo Krmpotić kazao je kako je došlo do izmjene Uredbe kojom se jasno definira tko nabavlja, tko vrši transport, a tko dovodi plin do potrošača. Tako je sada definirano da je Energoinvest opskrba, BH Gas je transporter i bavi se sigurnim transportom do krajnjih potrošača. Izrazio je nadu kako će imati dobru suradnju. Govorio je i o projektu Južne interkonekcije. Kazao je kako trenutno rade na nabavci potrebnih dozvola.

Direktor Sarajevogasa Edis Baković podsjetio je da je cijena plina formirana 1.1.2021. godine te da se nije mijenjala prelaskom na “turski tok”.

''Sada smo dobili obećanja od dobavljača i transportera da se cijena neće mijenjati do kraja godine. Drago nam je jer broj novih korisnika raste te očekujemo do kraja ove godine da će ih biti 1.000 u KS'', kazao je Baković.

Kopirati
Drag cursor here to close