Propao projekt

Česi dobili arbitražni spor protiv EP RS i inkasirali 7,5 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 04. 09. 2014. u 19:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češka energetska grupa ČEZ dobit će iz propalog projekta rekonstrukcije stare i gradnje nove termocentrale "Gacko" u Republici Srpskoj oko 7,5 milijuna eura.

Kompanija je, naime, dobila arbitražni spor, koji je pokrenula 2009, zbog toga što se partner - Elektroprivreda Republike Srpske (EPRS), nije pridržavao dogovorenih uvjeta iz ugovora.

Projekt je tada zaustavljen prije nego što se prešlo u njegovu investicijsku realizaciju.

Arbitražni sud je naložio EPRS-u, kako je priopćeno iz češke kompanije, da otkupi udio ČEZ-a u zajedničkom holdingu Nove elektrane Republike Srpske (NERS) za cijenu od dva milijuna eura, uvećanu za ugovorom predviđene kamate.

Još dva milijuna eura, uvećano za kamate, ČEZ će inkasirati kao naknadu štete. Zajedno sa već dosuđenom kompenzacijom od 2,2 milijuna eura, ČEZ će dobiti ukupno oko 7,5 milijuna eura. Arbitraža je, kako je za Slobodnu Bosnu izjavila glasnogovornica ČEZ-a Barbara Puplanova, odbila sve prigovore i protuprijedloge srpske strane.

"Naša strategija je konzervativna, uvijek nastojimo uzeti u obzir sve rizike koje sa sobom nose projekti u manje stabilnim poduzetničkim sredinama", dodao je ovim povodom šef divizije ČEZ Tomaš Pleskač.

Kopirati
Drag cursor here to close