Livanjski brend

Česi će Livnjacima pomoći u izgradnji mini sirane

Gospodarstvo / Flash | 11. 09. 2016. u 06:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autohtoni livanjski sir odavno je brend općine Livno. Da bi bio još kvalitetniji i poznatiji, Udruga proizvođača Cincar i lokalna samouprava aplicirale su i dobile financijsku potporu u iznosu od milijun maraka od Češke razvojne agencije za realizaciju projekta Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira, piše Federalna.ba.

Potpisivanjem Memorandum o razumijevanju Općina Livno i Češka razvojna agencija definirali su daljnje obveze vezane za provedbu dvogodišnjega projekta u okviru kojega bi se proizvođačima sira, uz gradnju mini sirana, pružila i dodatna pomoć.

Kako objašnjava Štepan Šantruček, iz Češke razvojne agencije, riječ je o isporuci tehničke opreme za sirare, školovanju, studijskoj posjeti Slovačkoj.

UNDP, Općina Livno i Vlada Kantona 10 izgradit će ili obnoviti mini sirane za deset proizvođača livanjskog sira. Natječajnom procedurom odabrano je šest proizvođača u Livnu i četiri u Glamoču.

Načelnik Općine Livno Luka Čelan kazao je i kako projekt predviđa izgradnju i zajedničkog skladišta. 

Projektom će biti uveden red i među proizvođačima jer zakonske norme se moraju poštivati.

''Moraju imati uvjete, registrirati se, biti pod kontrolom - i onda će moći prodavati svoj proizvod'', ističe Jozo Baković, predsjednik Udruge proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar.

Sljedeći korak u projektu, vrijednom milijun i 300 tisuća maraka, jeste otvaranje kantonalnog zavoda za hranu i veterinarstvo za što se već uređuju prostorije, a proizvođači se nadaju i konačnoj zaštiti autohtonoti i izvornosti livanjskoga sira.

Kopirati
Drag cursor here to close