Modernizacija

Čavara: Za popravak cesta 173 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2017. u 11:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sljedećih četiri do pet godina predviđeno je da traje kompletan program modernizacije cesta u Federaciji BiH za koji je putem međunarodnih kreditnih institucija odobreno 173 milijuna eura.

''Nadam se da će sredstva biti uskoro operativna kako bismo mogli napraviti neophodne pomake, jer nitko u Federaciji nije zadovoljan sa stanjem cesta. Svaka nova investicija koja omogućava popravku tog stanja bit će na zadovoljstvo svih onih koji koriste ceste'', izjavio je Feni predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, koji je ovaj tjedan za projekt modernizacije cesta u FBiH potpisao Sporazum o zajmu za Federaciju BiH između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

To je jedan od tri sporazuma, kojima su odobrena zaduženja Federacije za navedeni projekt, koji financira Svjetska banka – IBRD s 58 milijuna eura, EIB s 50 milijuna i EBRD sa 65 milijuna eura.

Budući da su oba doma Federalnog parlamenta prihvatila ova zaduženja odobreno je 173 milijuna eura za program modernizacije cesta u Federaciji BiH.

Iz JP Cesta FBiH za Fenu je potvrđeno da će program modernizacije cesta sadržavati projekte izgradnje novih dionica, prije svega magistralne ceste M17.3 Neum-Stolac i magistralne ceste M18 Tuzla-Sarajevo nastavak izgradnje III dionice iza tunela Karaula, izgradnja obilaznica oko gradova Mostara, Bugojna, Donjeg Vakufa, Goražda, Cazina itd., izgradnja traka za spora vozila, rješavanje crnih točki, sanacija šteta od poplava, tj. izgradnja nekih dionica koje su uništene u poplavama.

''Magistralne ceste čine osnovnu mrežu putnih komunikacija u FBiH. Stanje cesta je generalno zadovoljavajuće u pogledu stanja kolovoza i opreme ceste. Nekoliko cesta (dionica) odskaču iznad europskog prosjeka (M2, M4, M5, M14.1, M17,...), kada uspoređujemo ceste istog ranga s magistralnim cestama FBiH. Vozači iz Europe i susjedstva su oslonjeni na razvijenu mrežu autocesta i brzih cesta, te poređenje vrše s magistralnim cestama u FBiH (osnovnom mrežom), što je razlog stava o lošem stanju magistralnih cesta u FBiH'', rečeno je iz JP Cesta FBiH.

Ovo poduzeće kao upravljač i angažirani izvođač radova na redovnom održavanju i zimskoj službi, kako ističu, ima dosta dobar i razvijen sustav održavanja cesta.

''Generalno se može reći da smo zadovoljni načinom i angažiranjem izvođača radova na održavanju cesta te protokom informacija o stanju na magistralnim cestama FBiH. Ovome u prilog ide i činjenica da kod daleko razvijenih zamalja vrlo često dolazi do prometnih kolapsa usljed vremenskih neprilika, što kod nas nije slučaj'', potvrdili su iz JP Ceste FBiH.

Sigurnost na cestama, kažu, nije na zadovoljavajućem nivou čemu svjedoči veliki broj prometnih nesreća. To je problem na kojem se intenzivno radi putem raznih projekata identifikacije i sanacije opasnih mjesta, zaštite pješaka, obnove signalizacije i slično.

Razloge za ovakvo stanje sigurnosti prometa, po mišljenju uposlenika u JP Ceste FBiH, treba tražiti u tri osnovna uzroka.

U poslijeratnom razdoblju došlo je do velike migracije stanovništva i nekontroliranog i nelegalnog naseljavanja uz postojeće putne komunikacije. Nažalost, formiranje i proširenje naselja ne prati razvoj lokalne infrastrukture (lokalnih i servisnih saobraćajnica), čime se značajno povećava broj konfliktnih mjesta na magistralnim cestama i, naravno, utiče na samu sigurnost prometa.

Drugi uzrok je što je cestovna infrastruktura projektirana i izvedena u drugoj polovici prošlog stoljeća (geometrijski, funkcionalni i konstruktivni elementi puta) , a to ne zadovoljava potrebe modernog prometa i znatno utječe na sigurnost prometa.

Pregledom statističkih podataka o nesrećama većina se može pripisati samim vozačima, nepoštivanju prometnih propisa i signalizacije, što direktno utječe na sigurnost svih sudionika u prometu.

Zato iz JP Cesta FBiH sugeriraju da daleko veću pozornost treba posvetiti obrazovanju i kontroli vozača i povećanoj kontroli stanja vozila i opreme u vozilima. U Federaciji se, kako navode, prometni zastoji uglavnom dešavaju zbog neprimjerene vožnje, te sudjelovanja u prometu bez zimske opreme pri zimskim uvjetima vožnje.

Radi što kvalitetnijeg i organizovanijeg načina održavanja magistralnih cesta u Federaciji BiH, JP Ceste FBiH, kao upravljač su poduzele niz koraka na poboljšanju sustava i tehnika održavanja.

Organiziran je niz seminara i edukacija za sudionike u poslovima održavanja, te je za ovu svrhu formirana baza infrastrukturnih podataka i uspostavljen poseban sustav obračuna i praćenja radova održavanja magistralnih cesta.

Osim ovoga, uvedena je praksa konstantne kontrole rada izvođača i nadzora, za šta su zadužene stručne službe JP Ceste FBiH da bi se nepravilnosti u radu uočile i pravovremeno izvršile korekcije.

Kopirati
Drag cursor here to close