Pripreme

Čapljina: Vlada 'uzela' još šest nekretnina za potrebe Koridora

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2016. u 11:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavljajući aktivnosti na stvaranju uvjeta za gradnju autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Zvirovići na području Općine Čapljina, Federalna vlada je danas, na zahtjev JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, donijela još šest rješenja o uvođenju u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine.

Riječ je o nekretninama koje su potpuno izvlaštene rješenjem Službe geodetskih i imovinsko­pravnih poslova Općine Čapljina.

''Ulazak u posjed izvlaštenih nekretnina ne narušava prava vlasnika u postupku određivanja naknade pred nadležnim sudom, a Autocestama FBiH, kao korisniku izvlaštenja, omogućava ulazak u posjed prije isplate naknade u cijelosti, što je sukladno načelu poštene ravnoteže između legitimnog javnog interesa i zajamčenih prava vlasnika'', navela je Vlada.

Današnjom Odlukom Vlade FBiH, regionalne cesta R-462 Ormanica - Gradačac - Slatina (granica Federacije) i Orašje - Odžak razvrstane su magistralne ceste sa oznakama M-1.9 i M-14.2

Ovakva odluka sukladna je Uredbi o mjerilima i kriterijima za kategoriziranje javnih cesta, po kojoj se u magistralne kategoriziraju ceste koje međusobno povezuju sjedišta entiteta i županija, povezuju sjedišta županija s većim regionalnim sjedištima susjednih država (gradovi veći od 100.000 stanovnika) i ostvaruju kontinuitet kategorizirane magistralne ceste kroz gradove.

Cesta Ormanica ¬ Gradačac - Slatina (granica Federacije) koja veže magistralne ceste M-14 i M1.8 u magistralnu cestu M-209, a ujedno je ovaj pravac strateški i prometno bitan za razvoj županija i Federacije BiH.

''Prosječni dnevni promet na ovoj cesti je veći od 7.000 vozila/dan, što dovoljno govori o njezinom značaju za razvoj gospodarstva ovoga dijela Federacije BiH'', navela je Vlada.

Cesta od Orašja do Odžaka, podijeljena na dionice Orašje - Grebnice (18 kilometara) i Prud - Odžak (16 kilometara), također je bitna za razvoj županije i FBiH jer povezuje sjedište Posavske županije s općinom Odžak, prolazi kroz Republiku Srpsku i grad Bosanski Šamac. Na području općine Orašje spaja se na magistralnu cestu Tuzla - Županja (Republika Hrvatska), dok je u samom središtu Odžaka spojena na magistralnu cestu M-14.1.

Kopirati
Drag cursor here to close