Turizam

Čapljina: Gosti iz Hrvatske brojniji od domaćih

Gospodarstvo / Flash | 30. 11. 2016. u 07:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U optimistične statističke brojke, kada je riječ o bh. turizmu, uklapa se i poslovanje čapljinskih Makart hotela, odnosno najznačajnijeg objekta iz te grupacije, hotela Mogorjelo u Čapljini.

Govoreći o poslovnoj godini sa stajališta broja i strukture gostiju Dragan Krunić, direktor hotela Mogorjelo, kaže: ''Sezonu 2016. možda bi najbolje bilo promatrati kao dokaz da je svaka sezona priča za sebe, specifična na svoj način i da je teško na duge staze predvidjeti kako će se stvari razvijati. To se najviše odražava na strukturu gostiju.

Dok smo nakon obnove i otvaranja hotela imali veliki broj gostiju iz nama bliskih zemalja regije i Europe, početkom ovoga desetljeća uslijedio je “bum” gostiju iz Dalekog istoka, Azije, ove godine bit će neka sasvim nova slika. Konkretno, gosti iz Turske su se s trinaestoga mjesta popeli na četvrto kada je riječ o broju noćenja u našem hotelu. To je i najveći porast koji smo zabilježili''.

Nastavljen je rast broja gostiju iz Francuske, koji su s osmog skočili na treće mjesto, pa i gostiju iz Velike Britanije kojih je prošle i ranijih godina bio jako mali broj, dok će ove godine ostvariti solidan broj noćenja, piše Vecernji.ba.

Na upit kako objašnjava promjene u strukturi gostiju Krunić dodaje: ''Jedino time što sam na početku naglasio – specifičnošću i nepredvidivošću, za nas u kontinentalnom dijelu ne postoji drugi način. Možete planirati koliko hoćete, u samoj sezoni dogode se promjene i na kraju ispadne kako gosti žele, a ne kako smo mi planirali.

Naglasio bih još nešto, kako je svaka sezona specifična po strukturi gostiju, u našem hotelu specifična je po tome što proljeće počne dobro, onda u tzv. špici sezone dolazi do pada, a potom slijedi novi rast ujesen. Jedno od boljih razdoblja posljednjih godina, barem kad je u pitanju broj noćenja, upravo je ova jesen'', Uglavnom, mi praktički imamo dvije špice sezone, a vjerojatno je tako i u okruženju, naglašava direktor Krunić.

Za razliku od hotela Mogorjelo gdje je sezona u znaku rasta broja noćenja, u motelu Park u Parku prirode Hutovo blato zadržala se na približnoj razini iz ranijih godina.

''Poslovanje motela Park vezano je uz dolaske specifičnih gostiju, najčešće su to pojedinci, ljubitelji prirode, osobe koje dolaze na seminare o zaštiti okoliša i na slične prigodne događaje, a u proljetnom dijelu učenici dolaze na ekskurzije'', kaže čelni čovjek čapljinskog hotela.

Do kraja godine ne očekuju se značajnije promjene, a zanimljivo, u strukturi gostiju, prema broju noćenja, prvi nisu domaći gosti nego građani Hrvatske koji su ostvarili blizu tisuću noćenja, na drugom su domaći gosti s 3,5 posto manjim udjelom, treći su Francuzi, četvrti Turci, a peti Talijani.

Gostiju iz dalekoistočnih zemalja, koji su do prije tri-četiri godine bili među vodećima, sve je manje, najbrojniji su Kinezi, ali tek na dvanaestom mjestu, dok je gostiju iz Južne Koreje, a posebice Japana, još manje.

Kopirati
Drag cursor here to close