Briga za okoliš

Čapljina: Deponiju smeća pretvaraju u zeleni park sa igralištem

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2017. u 07:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo SAD-a u BiH i Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP), prvi put u BiH organizirali su dodjelu nagrada „BiH Green Awards“ 2017.

Općina Čapljina pozicionirala se ispred mnogo većih sredina koje su bile u konkurenciji te je jučer na Dan planeta Zemlje, načelniku općine Čapljina Smiljanu Vidiću priznanje uručila veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

''Kroz projekt „BiH Green Awards“ željelo se pronaći one koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji mogu motivirati i druge. Uz mnogobrojne prirodne ljepote, geografski položaj, uređenu gradsku jezgru te devet nacionalnih spomenika, nesebičnim zalaganjem svih žitelja i općinskih struktura dobili smo priznanje kako držimo putanju u izgradnji kvalitetne i cijenjene urbane sredine'', kazao je načelnik Vidić.

''Čapljina je uvijek imala epitet uređenog malog grada, a građani, općinske strukture, urbanisti, arhitekti i vrtni arhitekti potrudili su se da se takva slika grada čuva i nadograđuje svakim danom. Središnji dio Čapljine konkurira za jedan od najljepših, najuređenijih i najčistijih u BiH. Tako da ako slučajno u Čapljini vidite papirić, uskoro ste vidjeli i naše komunalce kako ih kupe. Temelj urbane Čapljine su dali akademik Jakov Pehar i načelnik Ljubo Dragičević, kao i svi moji prethodnici dali su svoj doprinos u očuvanju i izgradnji ovih vrijednosti koristeći struku u punom kapacitetu.

Upravo su lokacije u Čapljini bile inspiracija brojnim redateljima te su na našim lokacijama snimljeni filmovi s poznatim glumcima i glumicama, bilo da je riječ o korištenju austrougarskih građevina iz centra grada, našim četirima rijekama, Počitelju ili Hutovu blatu'', dodao je načelnik Vidić, piše vecernji.ba.

''Svakodnevno smo usmjereni na kreiranje ljepšeg i boljeg okruženja, tako da se naše zelene površine stalno i kontinuirano oplemenjuju. Urađen je i novi park preko puta Gradskog kina, planiramo novi drvored, u planu je rekonstrukcija parka kod Srednje škole, prikupljamo pet ambalažu i imamo dvorište za reciklažu… Zelene površine u općini Općina smo koja ima oko 46.000 m² zelenih površina i 28.122 stanovnika, tako da svaki naš stanovnik ima skoro po dvije sadnice dekorativnog drveća.

Deponija Ada, koja se nalazi istočno od nasipa koji je razdvaja od lokaliteta buduće stambene četvrti, bit će zatvorena, što je još jedna od pozitivnih investicija koje planiramo u Čapljini. Ta površina će se ozeleniti i pretvoriti u park s igralištem. Radovi bi trebali početi nakon izdavanja građevinske dozvole. Federalno ministarstvo okoliša izdalo je okolišnu dozvolu za sanaciju i zatvaranje postojeće deponije. Sve dokumente radimo po pravilima EU jer planiramo dobiti dio sredstava za saniranje deponije iz EU fondova. Procijenjena vrijednost projekta je 3,5 milijuna KM'', rekao je Vidić.

Dodao je kako ''nagrada koju je uručila veleposlanica Cormack na najbolji način potvrđuje značaj i vrijednost Općine vezano za očuvan, unaprijeđen i sačuvan okoliš, biljni svijet i njegovu vrijednost''.

Kopirati
Drag cursor here to close