Mi plaćamo cijenu

Čak 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno iza zatvorenih vrata

Gospodarstvo / Flash | 10. 12. 2015. u 14:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U znak podrške lokalnim organizacijama koje se bore protiv korupcije u javnim nabavkama, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće javnu kampanju pod nazivom “Mi plaćamo cijenu!” Ova kampanja za borbu protiv korupcije fokusira se na korupciju u javnim nabavkama s ciljem informiranja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki.

U sklopu kampanje USAID organizira putujuću izložbu: "Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH", kojom će se javnosti prezentirati korupcija i gubitci u javnim nabavkama.

Izložba će biti prikazana u devet gradova BiH, a predstavljat će izbor najnečuvenijih primjera iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke, korupcija i mito napuhali cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge.

Prema istraživanju službenih podataka od strane NVO Tender, primjerice, prošle je godine tek 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno putem otvorenih i transparentnih procedura, što znači da je enormnih 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno iza zatvorenih vrata.

Izložba počinje u petak, 12. prosinca 2015., u trgovačkom centru Sarajevu City Center, a predmeti će biti izloženi pet dana na različitim lokacijama. Pored trgovačkih centara u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, dijelovi izložbe će biti prikazani u američkim kutcima u Doboju, Tuzli, Bihaću, Zenici, Trebinju i Brčkom.

Kampanja Mi plaćamo cijenu trajat će dva mjeseca as ciljem jasne podrške podnošenju i konačnom usvajanju 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u državnom parlamentu BiH.

Izmjene i dopune su, u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close