Tržište rada

Bundesbank: Imigranti su dobra radna snaga za Njemačku

Gospodarstvo / Flash | 16. 09. 2015. u 12:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Bundesbank je u srijedu ocijenio da je imigracija šansa za Njemačku u nedostatku radne snage, dok se Institut za istraživanje DIW upustio u prognozu dolska izbjeglica na tržište rada.

''Njemačka treba učiniti značajan napor da kontrolira priliv izbjeglica'', rekao je dnevnom listu Suddeutsche Zeitung predsjednik centralne banke Jens Weidmann.

''Međutim, ova imigracija nudi također šanse koje će biti toliko velike koliko učinimo da se ove osobe dobro integriraju u društvo i tržište rada'', nastavio je on.

Weidmann je kazao da zbog demografske evolucije Njemačka ima potrebu za dodatnom radnom snagom, da bi sačuvala svoj prosperitet.

Nedostatak radne snage procjenjuje se na 1,8 milijuna osoba u Njemačkoj.

Institut za ekonomska istraživanja DIW je objavio u srijedu procjenu novih dolazaka na tržište rada ove i sljedeće godine, izravno povezanih s očekivanim prilivom izbjeglica.

Prema berlinskim istraživačima, od 800.000 kandidata za azil koji se očekuju ove godine, 50.000 će biti na raspolaganju za tržište rada.

Da bi došao do ove brojke DIW je postavio pretpostavku na stopu priznanja izbjegličkog statusa, starost pridošlica i namjeru da rade, objasnio je novinarima Ferdinand Fichtner, istraživač u institutu.

Kopirati
Drag cursor here to close