80 milijuna eura

Buna - Počitelj: Sve prednosti novog zaduženja

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2016. u 15:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Realizacijom Projekta Koridor Vc na poddionici Buna - Počitelj i poddionici Donja Gračanica - Tunel Pečulj (Zenica sjever) i Tunel Pečuj - Klopče značajno bi se smanjilo vrijeme putovanja i time bi se značajno doprinijelo uravnoteženom ekonomskom razvoju u regiji.

Potvrdio je to tajnik Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Esad Osmanbegović pred delegatima Doma naroda koji su na izvanrednom zajedanju prihvatili nova zaduženja Federacije u iznosu od 80 milijuna eura kod Europske banke za obnovu i razvoj za realizaciju navedenog projekta.

Naglasio je kako bi se projektom poboljšao potencijal za gospodarski razvoj što bi za posljedicu imalo povećanu udobnost i brzinu dnevne migracije stanovništva među glavnim gradovima.

Osim toga, očekuje se smanjenje troškova prijevoza robe i putnika, povećanje zaposlenosti, valorizacija geoprometnog položaja BiH, povećanje konkurentnosti gospodarstva na gravitacijskom području koridora i pokretanje novih projekata i povećanje privatnih investicija u regionalnoj ekonomiji.

''Krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju je JP “Autoceste Federacije BiH” d.d. Mostar. U periodu implementacije Projekta, u proračunu Federacije nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva za sufinanciranje projekta'', kazao je Osmanbegović.

Realizacija projekta podrazumijeva izgradnju poddionice Buna - Počitelj, dužine 7,2 km i poddionice Klopče - Zenica Sjever, dužine 9,8 km. Nakon tunela Pečulj gradit će se dva vijadukta, jedan tunel Vraca koji završava neposredno pred ulaz u tunel Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close