Nemanja Vasić

Budućnost BiH je u proizvodnji organske hrane

Gospodarstvo / Flash | 03. 01. 2016. u 09:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU neophodno je zaštititi prerađivačku industriju BiH, naročito njen poljoprivredni sektor'', upozorava potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

U intervjuu Srni Vasić ističe da prerađivačka industrija ne bi izdržala pritisak cijena iz EU i njena proizvodnja bi opala, što bi ugrozilo više od 100.000 radnika koji su zaposleni u ovoj grani privrede.

"Došlo bi i do ogromnog smanjenja prihoda u proračunima u BiH. Najugroženija bi bila konditorska industrija, proizvodnja mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, odnosno prehrambena industrija, a nju i tretira Sporazum - tih sedamdesetak proizvoda", pojašnjava Vasić.

Pregovarački tim BiH za zaštitu prerađivačke industrije trebalo bi da inzistira na ogromnim podsticajima koje daju zemlje EU svojim proizvođačima, kako ne bi smanjili proizvodnju, nakon zabrane izvoza u Rusiju i plasiranja proizvoda na alternativna tržišta, među kojima je i BiH.

"U oba sporazuma sa EU piše da zemlja u koju se uvozi proizvod ima pravo da uvede prelevman ili drugi vid ograničenja u visini poticaja koji daje zemlja u kojoj se ta roba proizvodi", napominje Vasić.

On ukazuje da je malo teže, ali ne i nemoguće, utvrditi visinu poticaja jer su oni obično "prikriveni" zato što se daju u raznim fazama proizvodnje, a rijetko za finalni proizvod.

Kada se analizira uvoz u BiH, uočava se da nije bilo proizvoda iz Brazila, Argentine i drugih država jer su cijene iz EU bile najpovoljnije, a riječ je o kvalitetnim proizvodima, što je pokazatelj da je Unija postigla efekat koji je željela – plasirala je veliki dio svojih proizvoda na tržište BiH.

Vasić smatra da je dobro što je BiH dobila priliku za izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u EU, ali upozorava da je problem proizvođača to što su nekonkurentni u cijeni.

On podsjeća da BiH izvozi krompir, ribu i vino zahvaljujući kvaliteti tih proizvoda i ocjenjuje da je budućnost BiH u proizvodnji organske hrane.

Kada je riječ o planu rada Komore za narednu godinu, Vasić najavljuje da će ona nastaviti sa granskom organizacijom jer se to pokazalo jako dobrim, te sa edukacijom privrednika putem organiziranja stručnih seminara i okruglih stolova.

Kopirati
Drag cursor here to close