Naglasak na ekonomiji

Budući premijer zacrtao osam ciljeva, 49 projekata i 140 aktivnosti

Gospodarstvo / Flash | 19. 01. 2015. u 13:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prvi potezi nove Vlade Federacije BiH će biti oni koji se najbrže mogu izvesti. Probrali smo pet ili šest prvih aktivnosti koje su lako izvodive, brze i mogu da daju brze efekte'', istaknuo je za Anadoliju Fadil Novalić, kandidat SDA za premijera bh. entiteta Federacije BiH.

Naveo je kako je to "svakako populistička mjera moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru i državnim službama i javnim korporacijama".

"Taj učinak neće dati neku brzu korist, ali prestat će proizvoditi štetu. Znamo da to svakim danom ima ekspanziju do neslućenih razmjera. Takva nam je situacija da je to jedini amortizer zapošljavanja, ali to, naravno, nekada ćemo morati vratiti nazad. To je jedan od prvih poteza", ocijenio je Novalić.

Odmah potom, nova Vlada FBiH kao drugi korak koji će povući, bit će, naglasio je Novalić, pojednostavljenje obračuna na plaće.

Na taj način će se, naglašava budući federalni premijer, "odmah dati poslodavcima signal da će prvo uslijediti pojednostavljenje, a onda u vremenu koje dolazi i smanjenje obveza na plaću".

Sam program mjera za gospdoarski rast i zapošljavanje do 2018. godine, kojeg je Novalić predstavio i koji je dobio podršku Glavnog odbora SDA, podrazumijeva osam strateških ciljeva, 49 projekata odnosno programa i 140 aktivnosti.

Budući federalni premijer naglašava kako je smanjenje opterećenja na plaće najstimulativniji faktor za zapošljavanje.

Cilja se, navodi, na dvije stvari: izvući neke ljude iz sive zone i da to na određeni način bude nagrada, odnosno bonitet svim onim koji bi eventualno imali mogućnost na ekspanziju poslovanja, ali se iz određenog razloga boje.

"Nakon što izvučemo taj određeni broj uz taj bonitet, istina, i uz kaznu malo veću za zapošljavanje na crno, nakon dvije godine će ta grupa ljudi za koju smatramo da će biti oko 30 do 40 tisuća, početi uplaćivati. To što uplate naravno nećemo dati na raspolaganje fondovima koji su dakako već na granici održivosti nego ćemo to vratiti poslodavcima kao realno smanjenje opterećenja. Poslodavci će to moći konzumirati na dva načina: možda će moći malo povećati i plaće ljudima, pa će narasti potrošnja, a dio će možda koristiti u investiranje za ekspandiranje posla", ocijenio je Novalić.

Istaknuo je kako je najvažnije smanjenje javne potrošnje koja zauzima oko 46,7 posto bruto društvenog proizvoda i koja je "suzila kapitalno igralište na kojem igra realni sektor".

Budući federalni premijer naveo je kako još nikakvo usuglašavanje nije otpočelo oko pitanja podrške koalicije unutar koalicijskog ugovora programu mjera za gospodarski rast i zapošljavanje do 2018. godine .

"Naglašavamo da je program samo jedan open books - otvoren u kojem i oni mogu ubaciti, bilo bi jako dobro, neke dobre ideje i izbaciti neke koje iz njihovog vidika nisu prihvatljive. U svakom slučaju trebamo napraviti program koji je za sve prihvatljiv i koji je provodljiv. Nemojmo ni provoditi ono što je nemoguće i što će bilo tko blokirati. Nema razloga. Očekujem konsenzus na programu koji je otvoren. Da se dogovorimo o tome što ćemo provoditi", naglasio je, između ostalog, Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close