Trgovinski sporazum

Britanija odlazi bez sporazuma

Takva mogućnost uznemirila je poslovnu zajednicu i oslabila je vrijednost britanske funte na valutnim tržištima.
Gospodarstvo / Flash | 08. 09. 2020. u 10:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija je u utorak ušla u drugi krug razgovora o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, s upozorenjem Europskoj uniji da pojačava pripreme za napuštanje bloka bez sporazuma, dok se obje strane prepiru oko pravila koja bi vladala trgovinom vrijednom skoro trilijun (tisuću milijardi) dolara.

Britanija je napustila EU 31. siječnja, ali su razgovori o novim odredbama trgovine između dvije strane ostvarili slab napredak dok vrijeme ističe za listopadski rok o novom trgovinskom sporazumu i okončanju prelaznog razdoblja trgovinskih aranžmana do kraja prosinca.

Dok diplomati pokušavaju dokučiti je li britanski premijer Boris Johnson nervozan zbog omogućavanja burne završnice četverogodišnje sage o Brexitu, njegov glavni pregovarač ponovo je izjavio da je Britanija spremna na scenarij bez sporazuma.

Takva mogućnost uznemirila je poslovnu zajednicu i oslabila je vrijednost britanske funte na valutnim tržištima.

''Sada već ulazimo u šest mjeseci razgovora i ne možemo sebi priuštiti da se nadmećemo na dobro istrošenom terenu. Potrebno nam je da uvidimo više realizma od EU prema našem statusu kao nezavisne zemlje'', navodi u izjavi za javnost David Frost, šef britanskog pregovaračkog tima za Brexit, prenosi Reuters.

''Ako oni to ne mogu učiniti u veoma limitiranom vremenu koje nam je preostalo, mi ćemo u tom slučaju trgovati s EU pod odredbama poput onih koje Unija ima s Australijom i pojačat ćemo naše pripreme za odlazak do kraja godine'', kazao je Frost.

EU je u ponedjeljak upozorila Britaniju da će njezin ugled kao stupa zapadnog svijeta biti ugrožen i da neće biti trgovinskog sporazuma nakon što bi London jednostavno mogao napustiti Sporazum o povlačenju potpisan u siječnju.

Kopirati
Drag cursor here to close