FIPA

Brazilski ulagači zainteresirani za poljoprivredni sektor BiH

Gospodarstvo / Flash | 14. 01. 2016. u 12:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je u srijedu veleposlanika Brazila u BiH NJ.E. Manoela Gomesa-Pereiru i II tajnika Veleposlanstva Helenu Meireles G. Etoy, piše Fena.

Veleposlanik Gomes-Pereira je istaknuo da su ulagači iz Brazila zainteresirani za ulaganje u bh. sektor poljoprivrede i drvni sektor, te da postoji mogućnost da delegacija ulagača iz Brazila posjeti BiH.

Direktor Milinić je upoznaoveleposlanika o mogućnostima za iulaganje u dva navedena bh. sektora, te istaknuo činjenicu da je BiH povoljno tržište za izvozno-orjentirane proizvodne programe, priopćeno je iz FIPA-e.

Nedavna istraživanja Instituta za razvoj mladih Kult, pokazala su kako se samo u poticajima krije između 15 i 20 tisuća radnih mjesta godišnje, rekao je to Rusmir Pobrić ispred Instituta za razvoj mladih "Kult".

Iz Kulta ranije su na okruglom stolu rekli, kako su određene grane gospodarstva koje su u strateškim dokumentima institucija vlasti u BiH navedene kao perspektivne, ostale u proračunskom nemaru, poput sektora informacijskih tehnologija, turizma, drvne industrije. .

Inače, poljoprivredne površine u BiH zauzimaju oko polovine ukupne zemljišne površine BIH, i iznosi 2.523.000 hektara (ha), od čega je 1.589.000 obradivih površina i 1.020.000 oranica, stoji na Wikipediji.

Kvantitativni pokazatelji o razmjerama ovog resursa pokazuju da u BIH po jednom stanovniku dolazi 0,36 ha obradivih površina, što je svrstava u donji prag zemalja koje ulaze u krug prosječno bogatih ovim prirodnim resursom.

Kopirati
Drag cursor here to close