Cijepljenje životinja

Bolest plavog jezika: Za cijepljenje potrebno do 10 milijuna

Gospodarstvo / Flash | 19. 10. 2016. u 13:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za cijepljenje životinja protiv bolesti plavog jezika u Republici Srpskoj, gdje je zahvaćeno oko 40 općina, potrebno je između osam i deset milijuna KM, istaknuto je na simpoziju o ovoj bolesti koji se održava u Banja Luci.

Direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić rekao je da ima "oko 2.000 dvorišta u kojima je prisutna zaraza", a procjenjuje se da je od ove bolesti do sada uginulo oko 3.000 životinja.

Štetne posljedice bolesti

Prema njegovim riječima, analizirani uzorci pokazuju da se smanjuje broj pozitivnih slučajeva.

Nedić je ukazao na potrebu da se više pažnje posveti mjerama koje doprinose da se štetne posljedice ove bolesti umanje, jer su za cijepljenje potrebna velika sredstva, piše Srna.

"Te mjere su popisivanje imanja, dezinsekcija, eliminacija životinja koje su nositelji virusa, ograničenje kretanja, te uništavanje prenositelja bolesti", objasnio je Nedić, koji se nada da će uskoro biti odobren novac da bi se krenulo u akciju i uništilo što više prenositelja.

Vlast nije prepoznala bolest

Predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske Saša Bošković smatra da vlasti u BiH nisu na vrijeme prepoznale veličinu i značaj bolesti, pa je izostala i blagovremena reakcija.

"Plavi jezik nije bolest mikrosredine, nego regije. Jedan entitet ne može da se sam bori protiv ove bolesti niti da donosi odluke samostalno", rekao je Bošković.

Simpozij o bolesti plavog jezika i nodularnog dermatitisa organizirali su Veterinarska komora Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i Veterinarski institut Republike Srpske "Dr Vaso Butozan".

Kopirati
Drag cursor here to close