Ured za veterinarstvo

Bolest kvrgave kože: Zabranjen uvoz pojedinih životinja i proizvoda u BiH

Gospodarstvo / Flash | 17. 06. 2016. u 07:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za veterinarstvo BiH zabranio je uvoz određenih životinja i proizvoda životinjskoga podrijetla iz država u kojima je potvrđena bolest kvrgave kože.

To se, prije svega, odnosi na živa goveda i divlje životinje, svježe meso i mesne prerađevine koje nisu termički obrađene, a podrijetlom su iz Bugarske, Makedonije, Srbije i nekoliko regija Grčke.
U našoj zemlji nema zabilježenih slučajeva ove bolesti, ali opasnost od njezine pojave postoji. Ured za veterinarstvo BiH organizirao sastanak s nadležnim entitetskim i državnim institucijama na kojem je zaključeno da se u što kraćem periodu nabavi dijagnostički materijal koji je neophodan za rano otkrivanje bolesti.

"Zaključeno je da se stupi u kontakt s upravom za veterinarstvo Srbije s ciljem razmjene podataka o načinu dijagnostičkog pretraživanja dostavljenih uzoraka. Pokrenuta je i inicijativa o hitnom formiranju kriznog stožera koji bi bio uspostavljen u slučaju pojave bolesti kvrgave kože", stoji, među ostalim, u priopćenju Ureda za veterinarstvo BiH.

Bolest se širi komarcima i drugim insektima, te indirektnim kontaktom preko kontaminirane hrane i vode.

"Ne prenosi se na ljude, ali izaziva velike ekonomske štete. U slučaju njezine pojave radi se neškodljivo uklanjanje svih životinja s farme i to je jedina metoda u prevenciji njenog daljeg širenja", pojašnjava Marijo Vrebac, šef Odsjeka za zaštitu životinja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ima stavku koja je namijenjena za naknadu štete farmerima u slučaju bolesti.

"Cjepivo za bolest kvrgave kože postoji, ali da ono ima dodatne kontraindikacije, pa je upitna njegova prednost", dodaje Vrebac.

Sprečavanje širenja bolesti kvrgave kože je veoma komplicirano i zaprašivanje protiv komaraca nije preporučljivo zbog pčela. Međutim, u BiH goveda nisu toliko prisutna na slobodnoj ispaši i ona su glavnom u štalama tako da je moguća preventivna zaštita od komaraca, prenosi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close