Teško da će nas zaobići

Bolest kvrgave kože goveda bi mogla odnijeti desetine milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 12. 08. 2016. u 17:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetinama milijuna maraka mjerit će se financijska šteta po BiH, ukoliko se što hitnijom nabavkom cjepiva protiv bolesti kvrgave kože goveda ne spriječi potencijalna epidemija, apelirao je jučer Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, podsjećajući na to da su posljedice višestruke.

Ne smijemo pitati za cijenu cjepiva

Od trenutka kada se potvrdi zaraza za jednu zemlju, upozorio je, ona ima pravo dalje nastaviti izvoz i tržišnu suradnju samo u zemljama u kojima epidemija već postoji. "Direktni gubici su oni po stado koje je zaraženo. Zatim, po proizvodnju, izvoz, ali i smanjenu potrošnju na domaćem tržištu, kako mesa, tako i mliječnih proizvoda. Dakle, govorim vam o šteti na nekoliko ključnih polja za funkcioniranje gospodarstva i tržišta, te molim sve nadležne da što prije nabavimo cjepiva. Ne smijemo sada pitati za njihovu cijenu", upozorio je Usorac.

Sigurno je da sve to sužava polje djelovanja i stavlja zemlju u poseban rang koji nije poželjan, podsjećajući na ionako skromnu ekonomsku moć BiH. S obzirom na to da je epidemija krenula od Afrike, a stigla do Bugarske, Albanije, Crne Gore i Srbije, BiH ne treba naivno misliti da će je zaobići isti status, osim nade da će manje insekata prijenosnika biti s hladnijim vremenom. Inače, u BiH do danas nema prijavljen pozitivan slučaj, a s ciljem preventivnog djelovanja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je sve jedinice lokalne samouprave upozorilo na moguću pojavu bolesti kvrgave kože (BKK) i mjere prevencije, prenose Nezavisne.com.

"U RS nema bolesti kvrgave kože goveda", priopćilo je jučer Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Iz ovog ministarstva navode da su nakon prijavljene sumnje na bolest kvrgave kože u dva slučaja na teritoriji RS izvršeni pregledi životinja i uzeti uzorci, te da je jučerašnjim laboratorijskim nalazima u oba slučaja isključena nazočnost virusa uzročnika bolesti. "Mi smo već sada dobili informacije da će Europska komisija donirati određenu dozu cjepiva, koja je dovoljna za neka prva djelovanja koja bi eventualno uslijedila, s obzirom na to da nemamo nijedan slučaj potvrđen. Radimo na tome da, pored te isporuke, nabavimo još doza", rekao je za "Nezavisne" Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH. Vlada RS je jučer usvojila Informaciju o aktivnostima na prevenciji pojave bolesti kvrgave kože krava.

Milijunska šteta

"Nakon obavještenja o pojavi ove bolesti u Srbiji i Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u suradnji s Inspektoratom RS, poduzelo je kontrole prometa životinja u pograničnom i unutrašnjem prometu od strane veterinarske inspekcije i policije, pojačanu kontrolu kretanja goveda i sprečavanje unosa goveda nepoznatog zdravstvenog statusa u stado/štalu", napomenuli su nakon sjednice Vlade RS.

Šteta od bolesti u zemljama do kojih je stigla, mjeri se milijunima maraka. Iako se meso i mlijeko mogu konzumirati jer ova bolest, koju prenose komarci, muhe i krpelji, nije opasna za ljude. Da je govedo zaraženo, najlakše je prepoznati po visokoj temperaturi do 41 stupanj, iscjetku iz nosa i oka, pojačanom slinjenju, te čvorićima na koži veličine i do pet centimetara.

"Ukoliko se bolest pojavi u stadu, ubijaju se sva goveda, država plaća odštetu, ali nikad ta odšteta ne može ni trenutačno nadomjestiti situaciju", kaže Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede Hrvatske, koja je uvela preventivno cijepljenje nakon što je dobila 30.000 doza.

Podsjetimo, jučer je objavljeno kako postoji sumnja da jedno govedo na području Gacka ima simptome bolesti kvrgave kože, ali za službenu potvrdu trebaju se sačekati rezultati analiza.

Kopirati
Drag cursor here to close