MMF

Bogatije zemlje trebaju pomoći radnicima pogođenim liberalizacijom trgovine

Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2017. u 08:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bogatije zemlje svijeta trebale bi pomoći radnicima pogođenim liberalizacijom trgovine koja postaje sve nepopularnija nakon globalne financijske krize, potičući jačanje protekcionizma, stoji u izvješću Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U tom se izvješću, koje su zajednički izradili MMF i Svjetska trgovinska organizacija (WTO), poziva na veće obučavanje i usavršavanje radnika, snažnije mreže socijalne sigurnosti i ostale mjere koje bi mogle ublažiti šokove proizašle iz premještanja industrije i veće konkurencije, prije svega u SAD-u i Europi.

Gubitak radnih mjesta u određenim sektorima ili regijama u razvijenim gospodarstvima je više rezultat tehnoloških promjena nego trgovine, kaže se u izvješću MMF-a, objavljenom u ponedjeljak. Međutim, prilagodbe u trgovini mogu dovesti do negativnih posljedica po ljude i gospodarstvo koje su nerijetko koncentrirane, ponekad surove, a prečesto i predugo traju, istaknuli su.

U izvješću nadalje ističu da je globalna trgovina rasla u prosjeku za šest posto godišnje od 1960. do 2007. godine - početka globalne financijske krize - i da je takva pojava dovela do prosječne godišnje stope gospodarskog rasta od tri posto u tom istom razdoblju.

Međutim, od početka novog tisućljeća 'kočničari' rasta trgovine, produktivnosti i dohotka su sporiji tempo trgovinskih reformi, jačanje protekcionizma u razdoblju nakon krize te rizik daljnjih preokreta, stoji u izvješću objavljenom uoči skorašnjih redovnih proljetnih zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Prema jednom istraživanju na koju se poziva to izvješće, trgovina s Kinom dovela je do toga da je u američkom sektoru proizvodnje od 1999. do 2011. godine izgubljen milijun radnih mjesta, uz 1,4 milijuna neproizvodnih radnih mjesta.

Previše pojedinaca i zajednica je trgovina zaobišla i postoje legitimni razlozi za nezadovoljstvo, ističe se u najnovijem MMF-ovu izvješću, ali i napominje da nije lako razlučiti koji su pritisci proizišli iz prilagodbi u trgovini od onih izazvanih tehnološkim napretkom.

U izvješću ipak ustraju na tome da je za oživljavanje globalnog rasta važan izrazitiji napredak u smjeru slobodnije trgovine.

Kopirati
Drag cursor here to close