Bloomberg

Bogati vraćaju 7.100 milijardi dolara duga

Gospodarstvo / Flash | 07. 01. 2016. u 11:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visina duga koji će vlade vodećih svjetskih ekonomija morati refinancirati u 2016. godini neznatno će se razlikovati u odnosu na lanjski, jer države poduzimaju napore da proračunske deficite smanje na trećinu najviše razine zabilježene tijekom financijske krize, piše agencija Bloomberg.

Vrijednost državnih zapisa koji ove godine dospijevaju na naplatu članicama Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), plus Brazilu, Kini, Indiji i Rusiji, iznosit će 7.100 milijardi dolara, u usporedbi sa 7.000 milijardi dolara iz 2015. godine i dugom od 7.600 milijardi dolara iz 2012. godine.

Japan, Njemačka, Italija i Kanada će ove godine morati da servisiraju manji dug, dok SAD, Kinu i Britaniju čeka veći dug, prema podacima Bloomberga.

Iznos duga koji dospijeva na naplatu se postupno smanjio otkako je Bloomberg 2012. godine počeo s prikupljanjem ovih podataka, navodi se u tekstu.

Iako ovaj pad govori da postoji manji pritisak na vlade da se zadužuju, on ne podrazumijeva da će države emitirati manje količine duga, pošto to ovisi o njihovim ukupnim zahtjevima za financijama.

Naime, Njemačka planira povećati prodaju obveznica na 203 milijarde eura u ovoj godini s oko 175 milijardi eura iz 2015. godine, djelomično zbog financijskih troškova povezanih s rekordnim prilivom migranata, prenio je Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close