648 komada

Boeing isporučio najviše zrakoplova u protekloj godini

Gospodarstvo / Flash | 08. 01. 2014. u 14:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka kompanija Boeing isporučila je prošle godine rekordnih 648 zrakoplova, što bi joj drugu godinu zaredom trebalo osigurati prednost u duelu s Airbusom.

S druge strane, firma, prema izvorima iz sektora, zaostaje za Airbusom po broju narudžbina, prenose svjetske agencije.

Airbus je naveo da je 2013. godine isporučio oko 600 transportnih zrakoplova, a prema BBC-u, ukupno bi trebalo biti 620 aviona.

Boeing je kupcima prošle godine isporučio 65 zrakoplova  tipa „787 dreamliner“, i to usprkos problemima koje su taj zrakoplov pratili početkom godine.

Letovi „dreamlinera“, kao i isporuka novih zrakoplova bili su od polovice siječnja četiri mjeseca zaustavljeni zbog problema s pregrijavanjem akumulatora.

Boeing je isporuku mogao obnoviti tek u svibnju, ali u posljednjem tromjesečju je dostavio korisnicima 25 strojeva. Pored „787 dreamlinera“, kompanija je kupcima isporučila još 440 zrakoplova tipa 737 i 98 strojeva tipa 777.

U pogledu novih narudžbina, dva izvora iz tog sektora navode da je pobjednik Airbus i to, kako po ukupnim, tako i po neto narudžbinama.

Ukupne narudžbe Boeinga dostigle su za prošlu godinu 1.531 avion, što je novi rekord, od toga neto 1.355.

Airbus je, prema izvorima koji nisu željeli biti imenovani, po oba pokazatelja nadmašio američkog konkurenta. Airbus bi svoje rezultate za prošlu godinu trebalo objaviti 13. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close