Turbulencije

Bljesak.info na burzi: Zanimljivo je bilo gledati oscilacije na europskim burzama zbog 'švicarca'

Gospodarstvo / Flash | 15. 01. 2015. u 15:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska središnja banka neočekivano je ukinula mjeru ograničenja tečaja franka prema euru na minimalnih 1,20 franaka za euro, zbog čega je tečaj franka snažno porastao prema euru.

Neposredno nakon SNB-ove objave u četvrtak prijepodne franak je poskočio gotovo 30 posto prema euru i njime se trgovalo po 80,52 centi za euro.

Naknadno se stabilizirao na 1,03 franka za euro. Švicarska je valuta ojačala i 25 posto prema dolaru, na 88,7 centima za dolar.

Švicarska središnja banka uvela je mjere obrane tečaja franka na minimalno 1,20 franaka za euro u rujnu 2011. kako bi zakočila naglo jačanje franka prema euru pod utjecajem navale ulagača koji su u vrijeme dužničke krize u eurozoni tražili sigurno utočište za kapital u švicarskoj valuti. Jaki franak nepovoljno bi utjecao na gospodarstvo pa je središnja banka intervenirala.

"Ta izvanredna i privremena mjera zaštitila je švicarsko gospodarstvo od ozbiljne štete. Švicarski je franak i dalje jak ali je njegova prekomjerna vrijednost u cjelini smanjena od uvođenja minimalnog tečaja. Gospodarstvo je uspjelo iskoristiti prednosti koje mu je donijela ta faza kako bi se prilagodilo novoj situaciji", navodi se u priopćenju SNB-a.

Pojašnjavajući neočekivan potez, u SNB-u ukazuju na sve izraženije razlike u monetarnoj politici ključnih gospodarstava, očekujući izgledno zaoštravanje tog trenda. Euro je znatno oslabio prema dolaru, a franak je zbog toga oslabio prema dolaru.

U takvim okolnostima SNB je zaključio da provedba i očuvanje minimalnog tečaja franka prema euru više nije opravdana, navodi se u priopćenju.

Još prošlog mjeseca banka je bila prisiljena poduzeti dodatne mjere kako bi obranila minimalni tečaj jer su ulagači ponovo počeli pojačano kupovati franak, zabrinuti za eurozonu i strahujući od produbljavanja krize u Rusiji. Stoga su poručili da će naplaćivati bankama držanje depozita u francima, prvi puta od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako bi zaustavila jačanje franka, u četvrtak je SNB povećala negativnu kamatu na velike depozite po viđenju za pola postotnog boda, na 0,75 posto. Ujedno je pomaknula ciljani raspon tromjesečnog libora dublje u negativni teritorij, između minus 1,25 posto i minus 0,25 posto, sa sadašnjih minus 0,75 posto i 0,25 posto.

Ukidanje minimalnog tečaja iznenadilo je tržišta budući da je viceguverner Jean-Pierre Danthine još u ponedjeljak kazao da će ga zadržati kao jedan od temelja monetarne politike.

"Zanimljivo je bilo danas promatrati europske burzovne indekse koji su na krilima neočekivanih odluka SNB nakon objave vijesti potonule u negativan teritorij, da bi se nakon prvotnog straha indeksi preokrenuli u značajan rast, što nam zapravo govori o nepredvidivosti prognoze kretanja financijskih tržišta u kratkom roku, nakon objave ove vijesti, ali i dugoročno snažnom pozitivnom zamahu europskih burzovnih indeksa, koji su u par sati anticipirale trenutni strah i „vratile“ se u zeleno ozračje", rekao je za Bljesak.info ekonomski analitičar Ivan Petrović.

U ovim trenucima bilježimo rekordni rast Daxa od 2,1 % i probijenu do sad za mnoge nemoguću barijeru od 10.000 bodova. S druge strane valutni par EUR/CHF je danas značajno oslabio, dok pišemo ovaj tekst trenutno se stabilizirao na 1,03 što je negativna razlika od 14,3 % u odnosu na jučer.

Za mnoge analitičare neočekivana odluka je kao što primjećujemo dovela do kratkotrajnih turbulencija financijskih tržišta i zacijelo možemo očekivati i dalje oscilacije u kratkom roku, a za dulji period ćemo morati pričekati efekt ove, barem na osnovu izjava viceguvernera Jean-Pierre Danthine, neočekivane odluke.

"Nakon ovih iznenadnih odluka u fokusu će biti zacijelo dužnici u francima, na koje će ova odluka trenutno negativno utjecati", zaključuje Petrović.

Kopirati
Drag cursor here to close