Uvodi se red

Bliži se kraj nelegalnim taksistima: 30.000 KM za uređenje stajališta

Gospodarstvo / Flash | 21. 03. 2016. u 14:01 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvodi se red na taksi stajališta, a Grad Mostar je u proračunu za 2016. godinu izdvoji 30.000 KM za uređenje taksi stajališta.

Naime, Grad Mostar i legalni taksi prijevoznici u u protekloj godini vodili su borbu s nelegalnim taksi prijevoznicima, a kako bi tome stao u kraj Grad Mostar je za 2016. godinu predstavio nekoliko prijedloga, ali i izdvojio novac u proračunu.

Podsjetimo, krajem siječnja Grad je počeo s postavljanjem standardiziranih, ujednačenih taksi tabli na 30 stajališta u cijelom gradu.

Ujednačena stajališta i jedinstvene naljepnice

Svaka tabla je naznačena brojem i jedinstvena, a jedan od prijedloga za 2016. godinu je da od strane Grada budu postavljene i ploče uz table, na kojima će pisati koji taksi prijevoznici su dobili određeno stajalište.

Dražen Vrljić, stručni savjetnik u Odjelu za urbanizam i građenje grada Mostara za Bljesak.info je tada rekao kako je za 2016. godinu planirano da se izdaju i interne jedinstvene naljepnice, koje bi se lijepile na prednje vjetrobransko staklo u desnom gornjem kutu s logom grada i istaknutom godinom.

''To bi značilo da je određeni taksi izmirio obaveze po pitanju grada. Ovo će pomoći prvenstveno gradu i građanima, da svako može vidjet tko je regularan preko naljepnice, što pomaže građanima i korisnicima usluge, a pomoći će i onima koji vrše kontrolu po pitanju legalnosti taksista'', rekao je tada za Bljesak.info Vrljić, pojašnjavajući kako bi se na ovaj način pokušao riješiti problem ilegalnih taksista koji zauzimaju stajališta, što je najveća primjedba legalnih taksi prijevoznika.

''Sve što mi u Gradu pokušavamo, radimo u cilju da održimo kvalitetu, jer je taksi donio dobro gradu s pristupačnom cijenom i dostupnošću 0-24. Pokušavamo napraviti nešto da je kvalitetno i da damo mogućnost onome tko radi ovaj posao da ga radi kvalitetno i u skladu sa zakonom'', pojasnio je tada Vrljić.

Podsjetimo, taksi prijevoznici su ranije najavljivali blokadu grada, ukoliko se ovo pitanje ne riješi, jer nelegalni taksisti ugrožavaju egzistenciju službi koje rade legalno.

Inače, županijsko ministarstvo prometa i veza je nadležno za pitanje taksista u Mostaru, tako da je nadležnost županijske inspekcije vršenje kontrole nadzora taksista, a u HNŽ-u djeluje samo jedan inspektor.

I PU Mostar će u konačnici biti uključen u reguliranje taksi prijevoznika, potvrđeno je tada za Bljesak.info. Kada se usklade svi propisi te se uvedu ujednačene table i naljepnice koje će pokazivati (ne)legalnost prijevoznika, policija će moći raditi kontrolu legalnosti taksista.

Legalne taksi službe u Mostaru slažu se i podržavaju odluku Grada o postavljanju standardiziranih, ujednačenih taksi tabli na stajališta u cijelom gradu.

Iz taksi službe 'Moj Taxi', ranije su za Bljesak.info rekli kako oni podržavaju sve odluke Grada. Smatraju kako bi ove odluke mogle riješiti problem taksi službi koje djeluju nelegalno na području grada, te svojim neprofesionalnim ponašanjem ometaju rad taksi službi koje rade po propisima, ali i narušavaju ugled legalnih taksi prijevoznika.

Podsjetimo, zbunjujuća je i zakonska regulativa prema kojoj taksisti dobiju u posjed registracijske oznake, a da pri tome ne posjeduju licence za obavljanje svoje djelatnosti kao ni stajališta za svoja vozila.

Iako prema zakonu nakon dobivanja registracijskih pločica slijedi procedura dobivanja licence za rad, zahtjev za nju taksisti koji rade na crno nikada ne predaju. To im omogućava da svoj posao rade nelegalno, ali zbog registracijskih pločica kod građana stvaraju dojam da svoj posao obavljaju prema zakonskim propisima.

Iz policije smo doznali kako taksisti neće dobivati taksi table, dok ne budu imali sve uvjete za pokretanje ovog biznisa, dakle dok ne budu imali licencu i odobreno taksi stajalište.

Kopirati
Drag cursor here to close