Kriptovaluta

Bitcoinom je sve teže plaćati online

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2017. u 12:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka financijska i investicijska kuća Morgan Stanley objavila je svoju analizu tržišta bitcoina, koje u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti, a sama virtualna valuta i na vrijednosti.

Iako je bitcoin od početka godine više nego udvostručio svoju vrijednost (trenutačno se kreće na oko 2.400 dolara) analitičari su uvidjeli da ga sve manje internetskih trgovina priznaje kao sredstvo plaćanja.

Prošle godine to je činilo tek 5 od 500 vodećih webshopova, dok je sada taj broj spao na tek njih 3.

Prema tome, zaključuje Morgan Stanley, bitcoin se nije etablirao kao prava, legitimna valuta, nego ostaje tek financijski instrument koji privlači investitore i špekulante, javlja Bug.hr.

Cijeli sustav bitcoina i mogućnost da se on iskoristi kao sredstvo plaćanja ostali su u sjeni činjenice da se na velikim fluktuacijama njegove cijene može dobro zaraditi – a špekulante je lakše nego trgovce "nagovoriti" na prihvaćanje bitcoina.

Trgovci, očekivano, nisu oduševljeni velikom volatilnošću vrijednosti valuta s kojima rade, a problem im stvara i sporo provođenje transakcija u usporedbi s klasičnim online plaćanjima.

S druge strane, iako bitcoin nije doživio široku primjenu, analitičari smatraju da bi brojni trgovci mogli imati velike koristi prihvate li koncept blockchaina kako bi unaprijedili razne aspekte svoga poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close