Prijave

Bira se novi predsjednik MMF-a

Gospodarstvo / Flash | 21. 01. 2016. u 07:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je da od danas prima kandidature za svog novog direktora u okviru otvorenog procesa, iako je Christine Lagarde rekla da je spremna za još jedan mandat na čelu ove institucije.

Njen prvi petogodišnji mandat na položaju upravnog direktora ističe 5. srpnja, a član izvršnog odbora MMF-a Alexei Mozhin rekao je da će odbor dovršiti izborni proces do početka ožujka.

Lagarde, koja je nekada bila francuski ministar financija, izabrana je 2011. godine, kada joj je konkurent bio guverner centralne banke Meksika Augustin Carstens.

Dotadašnji direktor Dominik Strauss-Khan bio je primoran da podnese ostavku zbog seksualnog skandala. Mozhin je priopćio da će proces biranja novog direktora MMF-a biti "otvoren, zasnovan na kvalifikacijama i transparentan, sličan onom u prethodnoj rundi".

"Kao što smo učinili 2011. godine, želimo da i sada postignemo konsenzus", rekao je Mozhin, prenosi Srna. Lagarde je izjavila u listopadu da je "spremna služiti" još jedan mandat, ali da to zavisi od članica MMF-a. Do sada se, osim nje, nitko nije javno izjasnio da želi čelni položaj u ovoj financijskoj instituciji.

Kopirati
Drag cursor here to close