Modernizacija

Bijača: Predstavljen novi informacijski sustava za rad i nove uniforme

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2017. u 15:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prigodnom svečanošću na Graničnom prijelazu Bijača obilježeno je uvođenje informacijskog sustava za rad u prekograničnom prometu roba (BIMS), a predstavljena su i službena odijela federalnih inspektora u Sektoru granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić tom je prigodom kazao kako Federalna uprava za inspekcijske poslove igra bitnu ulogu kad je u pitanju Reformska agenda u kojoj je značajan dio posvećen zalaganju u efikasnoj borbi protiv sive ekonomije, što je jedan od prioriteta Vlade FBiH.

''Inspektori svaki mjesec bilježe značajne uspjehe u provođenju federalnih zakona i dovođenju u red poslovanje poduzeća, što u konačnici predstavlja zalaganje za prava radnika koji su uvijek najveća žrtva nesavjesnih poslodavaca'', kazao je premijer Novalić.

Upravo oni (inspektori), istaknuo je federalni premijer, svaki dan na terenu direktno rade na realizaciji Reformske agende, iako njihov doprinos u javnosti najčešće prolazi neprimjećeno ili je negativno shvaćen.

''Vjerujem da će i novi projekt uvođenja informacijskog sustava za rad u prekograničnom prometu na najjužnijoj točki koridora 5-C pomoći Vladi i društvu, te pridonijeti unaprjeđenju poslovanja Federacije BiH i stvaranju zdravog poslovnoga okruženja'', poručio je Novalić.

Dodao je kako se samo zajedničkim radom može pomoći da Federacija BiH postane mjesto pogodno za poslovanje, što je preduvjeta za napredak.

U suradnji s grupacijom Svjetske banke i Švedskom agencijom za međunarodni razvoj (SIDA), Federalna uprava za inspekcijske poslove uspostavila je prije mjesec dana informacijski sustav za prekograničnu kontrolu roba BIMS (Border Inspection Managment System).

Cilj tog sustava je ubrzanje procesa kontrole ispravnosti roba i prometa u prekograničnom prometu, uvođenje jednakog postupanja na svim graničnim prijelazima i mjestima carinjenja te povećanje učinkovitosti administracije.

BIMS predstavlja kompletan neovisan modul koji omogućava potpuno vođenje procesa prijave, praćenja i vršenja prekogranične kontrole roba.

Pristup BIMS-u i mogućnost podnošenja zahtjeva u elektronskom obliku imaju svi subjekti koji su prethodno prošli postupak registracije korisnika.

Također, uvedene su jedinstvene vrijednosti podataka, koje su predefinirane i usklađene s međunarodnim šifrarnikom vrijednosti.

Uz predstavnike međunarodnih organizacija s kojima Federalna uprava ima uspješnu poslovnu suradnju u realizaciji niza projekata, današnjem događaju na Graničnom prijelazi Bijača nazočili su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti državne i entitetske razine.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je kako se na uvođenju Informacijskog sustava za rad u prekograničnom prometu roba (BIMS) radilo proteklih godinu dana te da je krajnji cilj te novine povećanje efikasnosti rada inspektora u prekograničnom prometu.

''Ovaj sustav omogućit će inspektorima da se manje bave administrativnim radom, a više faktičnom kontrolom pošiljki, što do sada nije bio slučaj'', kazao je Ajdinović u četvrtak na Graničnom prijelazu Bijača.

Dodao je kako Uprava za inspekcijske poslove broji 44 federalna granična inspektora (tržišna, sanitarna i fotosanitarna) te da je riječ o najmnogoljudnijem sektor u toj Upravi.

Naglasio je kako je na graničnim prijelazima u Federaciji BiH (Izačić, Gorica, Bijača, Orašje, Kamensko, Aerodrom Sarajevo, Domaljevac-Šamac) te na četiri mjesta carinjenja (Zenica, Tuzla, Mostar, Sarajevo) uveden nadzor kontrola robe i ljudi, odnosno nadzor svih uposlenih na prekograničnom prometu, špeditera i uvoznika.

''Riječ je o koraku više kada je riječ o transparentnosti rada, kako inspektora, tako i ostalih osoba koje sudjeluju u prekograničnoj kontroli roba'', pojasnio je Ajdinović.

Napomenuo je, također, kako su do sada granični inspektori bili predstavnici jedinog kontrolnoga organa koji nije bio uniformiran.

''Službena uniforma je nešto na čemu se radilo proteklu godinu te smo napravili iskorak i uniformirali naše granične inspektore'', kazao je Ajdinović.

Kopirati
Drag cursor here to close