143 projekta

Prioritetni projekti BiH 'teški' 9,44 milijarde eura

Od ukupno 143 projekta, na prometnu infrastrukturu se odnosi 25 projekata, a na projekte iz oblasti ekologije 118.
Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2020. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH ažurirao je listu prioritetnih projekata Bosne i Hercegovine na kojoj se nalaze ukupno 143 projekta teška čak 9,44 milijarde eura.

"Lista je formirana na osnovu jedinstvenih lista sektorskih infrastrukturnih projekata u oblasti transporta i zaštite okoline koje su pripremale i usuglasile nadležne institucije na svim nivoima vlasti", navedeno je u informaciji koju je Vijeće ministara BiH usvojio na sjednici održanoj 26. studenog ove godine.

Od ukupno 143 projekta, na transportnu infrastrukturu se odnosi 25 projekata, a na projekte iz oblasti ekologije 118.

Kada je riječ o transportu, prva na listi s najvećim brojem bodova, ali sa značajnim nedostacima koje treba otkloniti prije pripreme tenderske dokumentacije, jeste rehabilitacija plovnog puta Save, čija je vrijednost 23,8 milijuna KM. Drugi na listi projekt spreman za pripremu i provođenje tendera je remont i modernizacija pruge na dionici koridora 5c u Republici Srpskoj od Šamca preko Doboja do Rječice na granici RS i FBiH, čija je vrijednost 119,5 miliona KM. Uvjerljivo najskuplji projekt što se tiče infrastrukture, a koji se nalazi na listi prioriteta, jeste izgradnja brze ceste od Sarajeva do Višegrada i granice sa Srbijom, vrijedan 1,145 milijardi eura, a odmah iza njega sa cijenom od 1,095 milijardi eura je projekt izgradnje auto-puta koji bi išao od Novog Grada preko Prijedora do Banja Luke, a onda do Doboja, Vukosavlja, Brčkog pa sve do Bijeljine.

Inače, usvajanje ove liste je obaveza koja je proizašla iz Agende za povezivanje zapadnog Balkana koju je Evropska komisija inicirala još 2014. godine, a na njoj se nalaze svi projekti bez obzira na to da li se oni financiraju garantovima EU, kreditima međunarodnih financijskih institucija, donatorskim ili proračunskim sredstvima ili kombinacijom svih ovih izvora.

U infrastrukturnim projektima prioriteti BiH su izgradnja koridora 5c i na listi se nalazi nekoliko ovih dionica koje zahtijevaju više od tri milijarde eura, a među tim projektima uglavnom svi imaju potrebnu dokumentaciju za raspisivanje tendera ili su im potrebne još određene dozvole ili suglasnosti.

Što se tiče ekologije i projekata u toj oblasti, na listi ih je ukupno 118, a najviše ocijenjen i prvi na listi je projekt izgradnje vodovoda i kanalizacije u Republici Srpskoj težak 111 milijuna eura, a odmah iza njega je projekt regionalnog centra za upravljanje otpadom u Živinicama težak malo više od 17 milijuna eura. Najskuplji projekt na ovoj listi je projekt vodoopskrbe i kanalizacije u Federaciji BiH, čija je vrijednost 121,3 milijuna KM, međutim za ovaj projekt još nije pripremljena tenderska dokumentacija i nije spreman za raspisivanje tendera.

Iz informacije koju je usvojio Vijeće ministara BiH može se zaključiti da ovo nije konačna lista projekata s obzirom na to da su ostale zemlje zapadnog Balkana pored prometne infrastrukture i ekoloških projekata na ovu listu dodale energetiku i socijalnu infrastrukturu.

"U tijeku 2021. godine očekuje se izrada jedinstvenih lista prioritetnih infrastrukturnih projekata u energiji i socijalnom sektoru, čime bi se dopunila jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata za BiH", navodi se u informaciji Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close