Četvrti put u 6 mjeseci

BiH: Uskoro pojeftinjenje cijene plina

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2016. u 08:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sljedećoj sjednici Vlade Federacije BiH najvjerojatnije će se naći odluka o pojeftinjenju cijene plina sa sadašnjih 550 KM za tisuću kubnih metara na 500 KM, a koju je donio Nadzorni odbor BH Gasa.

To je za Faktor potvrdio Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. Objašnjava kako se zbog komplicirane procedure odluka nije našla na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH.

''Malo je procedura duga i teška. Naime, Nadzorni odbor BH Gasa je donio odluku o pojeftinjenju plina sa 550 KM na 500 KM. Ali, onda se odluka upućuje resornom ministarstvu i ja sam dao svoje mišljenje na takvu odluku koja je zapravo u skladu sa našim zahtjevima. Potom se prosljeđuje Ministarstvu trgovine FBiH sa čijim ministrom sam razgovarao, a koji mi je rekao da će čim dobije odluku dati svoje mišljenje, odnosno, suglasnost'', naveo je Džindić, dodajući kako će tek nakon toga odluka doći na dnevni red Vlade FBiH.

Mišljenja je da će se to najvjerovatnije dogoditi već na sljedećoj sjednici Vlade.

''Pojeftinjenje stoji, ono je neminovno. Također, tražit ćemo ubuduće da nas prate Nadzorni odbor BH Gasa i Uprava kako se ne bismo morali vraćati unatrag, već samo ići naprijed'', rekao je Džindić za Faktor.

Kada odluka o pojeftinjenju plina stupi na snagu to će biti četvrto pojeftinjenje u posljednjih pola godine. U listopadu prošle godine cijena plina je snižena sa 754 na 640. Pred Novu godinu je snižena sa 640 na 600 KM, a prije nešto više od mjesec je ova cijena dodatno snižena na 550 KM. Time je građanima ušteđeno 25 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close